Върни се горе

На 28.04.2022 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата направиха съвместно изявление за възможността да се приложи четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г. поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването. До настоящия момент цитираната възможност за прилагане на четвърта доза иРНК ваксина не е включена в кратките характеристики на ваксините, които са одобрени за употреба в ЕС.

Тъй като съгласно националното законодателство ваксините срещу COVID-19 се прилагат в съответствие с одобрените от Европейската агенция по лекарствата кратки характеристики на всеки продукт, е поискано становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19, както и относно рисковите групи от населението, за които да бъде осигурена такава възможност.

При положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 и ще бъдат определени рисковите групи, а информацията ще бъде публикувана на електронната страница на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/.

Ваксини срещу COVID-19 се поставят както в кабинетите на общопрактикуващите лекари в страната, в кабинетите на 28-те регионални здравни инспекции, така и в пунктове на ЛЗ, обявени на страниците на съответната РЗИ по области.

Повече информация за ваксините срещу COVID-19 и ваксинацията можете да намерите на сайта: https://plusmen.bg/.

Сподели в: