Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски проведе работна среща с представители на Световната здравна организация, водени от д-р Ледия Лазери - Регионален съветник по психично здраве в Регионалния офис на СЗО за Европа.

По време на разговора двете страни постигнаха съгласие, че в рамките на Двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2024-2025 г., което предстои да бъде подписано, следва да продължи оказването на подкрепа от СЗО, с цел качествено подобряване на услугите, предоставяни от системата за психично здраве в България.

Доц. Околийски представи информация за напредъка на национално ниво в тази област, като открои най-вече постигнатия увеличен обем от дейности, заплащан от НЗОК , например консултации с психиатър.

Като първи стъпки за надграждане на партньорството, д-р Лазери открои възможности за подкрепа от Регионалния офис на СЗО за Европа, включително провеждане на обучение за обучители по психично здраве за изграждане на капацитет на общопрактикуващите лекари и др. специалисти за ранно диагностициране в рамките на сключено споразумение между Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейската комисия. Освен това е възможно сътрудничество чрез споделяне инструментите за предоставяне на психиатрични услуги в общността, а също насоки за законодателство в областта на психичното здраве и проучване на нови възможности за финансиране на психиатричната помощ в България.

Сподели в: