Върни се горе

Няма затруднения при оказването на медицинска помощ в страната въпреки влошеното време

   Рано тази сутрин министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети областната болница в Габрово МБАЛ „Тота Венкова”, за да се запознае на място с щетите, които ураганните ветрове нанесоха на болничната сграда. Въпреки, че по време на бедствието в града е било спряно електричеството, аварийното захранване в областната болница се е включило и не са възникнали проблеми при оказването на медицинска помощ на хоспитализираните пациенти. Поради силните ветрове 50 линейни метра от обшивката на покривната конструкция на лечебното заведение са отнесени от вятъра, счупени са 18 прозореца и 6 врати. 80 кв.м. от външната топлоизолация на АГ комплекса са паднали, а 360 кв. метра битумна хидроизолация в котелно помещение е повредена. Пациентите от Кожно отделение, което се намира на последния етаж на болницата, са били прехвърлени в друго отделение, а тези на хемодиализа са оставени да пренощуват в болницата. 
    Здравният министър разговаря с пациентите от пострадалите отделения, които своевременно са били преместени в други отделения на болницата. Той е разговарял с тях и ги е уверил, че трябва да са спокойни, тъй като ръководството на болничното заведение е предприело всички необходими мерки. Проф. Петров оцени обстановката като бедствена, но изтъкна, че в резултат на предприетите действия и много добрата организация от страна на екипа на лечебното заведение и на РЗИ-Габрово, болницата възстановява нормалния си ритъм на работа. 
    Министърът на здравеопазването е бил информиран, че специална комисия в лечебното заведение вече е започнала да оценява размера на нанесените щети, а ремонтни групи вече са започнали възстановяването на щетите. Директорът на болницата д-р Нели Савчева  е информирала проф. Петров, че пострадалите сгради са застраховани, което  ще покрие разходите по ремонтите.  Здравният министър е бил информиран и за създалата се ситуация в общинската и белодробна болница в гр. Трявна, където стихията също е нанесла щети по покриви и прозорци. Там е имало също прекъсване на електричеството, но няма пострадали пациенти. 
    На останалата част от територията на страната не са възникнали затруднения и прекъсване при оказването на медицинска помощ. Нормално е било обслужването на нуждаещи се пациенти по адреси от екипите на Спешна помощ. Заради влошената обстановка снощи към 21.00 ч. във филиала на Спешна помощ в Девня, Област Варна е било прекъснато електрозахранването, но в ранните сутрешни часове е възстановено. За кратки периоди през нощта ток не е имало и в спешния филиал в Джебел, Област Кърджали.

Сподели в: