Върни се горе

По случай 15-ти август, Деня на Спасението, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов поднесе венец пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

 

АДРЕС

 

ДО

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, Д.М.Н., FACS

НАЧАЛНИК НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

ДО

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ

ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. „БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР“

ИНИЦИAТОР НА ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОР МУТАФЧИЙСКИ,

УВАЖАЕМИ ДОКТОР НАЙДЕНОВ,

           

Всяка година на 15 август отбелязваме Деня на спасението, отдавайки почит на загиналите при спасяване на човешки живот наши сънародници.

На тази дата през 1963 г. 26-годишният участъков лекар на с. Стрелец д-р Стефан Черкезов без колебание спасява 47 души от горящ автобус. На следващия ден той умира, вследствие на получени от изгарянията рани.

Днес д-р Черкезов е еталон за професионализъм и всеотдайност не само за нас – лекарите, но и за всички българи. У нас такъв труден избор - да помогнеш с риск за собствения си живот - през годините са направили не малко лекари и медицински сестри. Над 130 медици и повече от 20 медицински сестри са починалите без време при изпълнението на служебния си дълг - от изтощение, при катастрофи с линейки или заразявайки се с болестите на своите пациенти.

Тежкото решение да рискуват своя живот, за да спасят чужд, са взимали спасители, полицаи, пожарникари и цивилни граждани, загинали при спасяването на хора в нужда.

Изразявам дълбоката си признателност към благородното дело на тези наши сънародници. Убеден съм, че с проявената от тях човечност те ще останат в историята.

Няма да бъде забравено и себеотрицанието на нашите колеги, които, за съжаление, загубиха живота си в борбата с COVID-19.

Прекланям се пред всички тези достойни българи и призовавам утре, 15-ти август, точно в 12 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта на загиналите при спасяване на човешки живот наши сънародници.

ПОКЛОН!

 

 

Гр. София                                                         ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ, ДМ

14.08.2020 г.                                                      МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Сподели в: