Върни се горе

„Спешното отделение на болницата в Добрич е от стратегическо значение за региона. Годишно през него преминават над 31 000 пациенти, което го прави изключително натоварено, а отговорността на медицинските екипи е много висока. В тази връзка пожелавам на колегите от отделението да имат все по-малко пациенти и да работят така, че гражданите, на които се налага да потърсят медицинска помощ тук, да бъдат максимално удовлетворени“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на откриването на обновеното Спешно приемно отделение на МБАЛ Добрич. Ремонтът и преустройството на спешното отделение са реализирани по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" – по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ. В изпълнение на проекта следва да бъдат обновени центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали, спешните отделения в държавните болници, както и шест изнесен екипа в общините. Общият бюджет на проекта е над 163 млн. лв., а крайният срок за изпълнението му е 23 декември 2023 г.

Директорът на болницата в Добрич д-р Георги Желязков благодари на министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, както и на фирмите – изпълнители на строително-монтажните дейности в лечебното заведение за навременното завършване на модернизацията на спешното отделение, като посочи: „Колегите, ангажирани в спешните приемни отделения, заслужават да работят при по-добри условия, като в нашата болница от днес това е факт“.

Министър Меджидиев посочи, че освен спешното отделения, в МБАЛ Добрич функционират и други единствени за областта отделения. Такива са тези по неонатология, клинична патология, трансфузионна хематология, неврохирургия и др., както и сектор по инвазивна кардиология. Здравният министър поздрави ръководството на болницата за добрия мениджмънт и за усилията, полагани за създаването на възможно най-добрите условия за пациенти и лекари, в т.ч. за мотивирането на медицинските кадри и чрез повишаването на работните заплати, да продължат да се развиват професионално в добричката болница.

В отговор на журналистически въпрос относно противоепидемичните мерки в контекста на предстоящите парламентарни избори министър Меджидиев обясни, че не са въведени никакви забрани. Действащите мерки, включително и в изборния ден, са с препоръчителен характер. Основните насоки, дадени от Министерството на здравеопазването, са за проветряване, спазване на физическа дистанция и дезинфекция. По отношение гласуването на лицата, поставени под карантина и изолация, министърът беше категоричен, че решението за това е на Централната избирателна комисия, а отговорност на МЗ са единствено заповедите за въвеждане на противоепидемични мерки.

„Що се отнася до образователната система – училища няма да бъдат затваряни, всички противоепидемични мерки в училищата и детските заведения също са препоръчителни и въвеждането им е решение на съответния директор“, допълни здравният министър. Д-р Меджидиев отново подчерта, че здравната система е подготвена за евентуална по-тежка COVID вълна.

 

 

 

 

 

Сподели в: