Върни се горе

           “Разбирам колегите. Знам колко е важен всеки лев, който влиза в лечебните заведения. Всички ще получат на 100% финансирането си, няма да има лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, които да не получат своите заплати.” Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в ефира на БНР. Тя подчерта, че е важно да се намери най-добрият начин, по който лечебните заведения да продължат спокойно да работят и да няма трусове в системата, което се е случвало твърде дълго.

           „Днес нашите предложения ще бъдат обсъдени на Националния съвет на Българския лекарски съюз. Те касаят заплащане на болничната помощ”, каза министърът. Д-р Андреева обясни, че средствата за септември, октомври, ноември и декември ще бъдат изплатени на 100%, като за месец септември това ще стане веднага, а за останалите месеци - до първата половина на януари. „Успоредно предлагаме и увеличение на пакета за дентална помощ за сметка на здравно осигурителните плащания в размер на 10 млн. лв.”, добави министърът.

          „Трябва да има взаимно разбиране в случая, защото при едни лимити от нула за месеците октомври и ноември, в момента имаме ресурс да заплатим 80% от дейността, като още януари месец ще достигне 100%”, подчерта д-р Андреева. Тя изтъкна, че за разлика от предишните управляващи, има пълно разбиране от страна на министъра на финансите, който гледа откъде да даде, а не откъде да прибере.

           „Бюджетът на Касата миналата година беше разписан с нули за последните три месеца. Прави се абсолютно всичко възможно тези нули да стигнат до 100% и лечебните заведения да си получат средства”, потвърди д-р Андреева. 

            Министърът отбеляза, че за първи път в закона за бюджета на здравната каса за следващата година са разписани условия, които ще направят по-гъвкаво финансирането и разплащането към лечебните заведения. „През цялата година по решение на Надзорния съвет на Касата ще могат да бъдат освобождавани до 5% от резерва на НЗОК, а не само за последните два месеца. Успоредно с това, на полугодието ще има отчет за движението на бюджета на Касата и в случай, че има проблеми, ще се търсят мерки, за да се разрешат”, обясни д-р Андреева. Тя добави, че предстоят реформи за по-ефективното разходване и по-голям контрол в работата на Касата. „За първи път има разписани правила, които ще облекчат системата и няма да я вкарват в риск. Ресурс в системата има. Проблемът е в неговото разходване и неясните правила на разплащане”, каза министърът на здравеопазването. 

            Д-р Андреева изтъкна, че Здравната каза работи само със здравноосигурителните вноски. „Не може пари от някое друго място да се прехвърлят в НЗОК. Важно обществото да разбере, че ако хората си внасят здравните вноски, здравната система ще работи с по- голям финансов ресурс”, каза министърът.

Сподели в: