Върни се горе

„Важно е да не спираме да говорим по темата за ваксините срещу COVID-19, защото вирусът не си е тръгнал. Въпреки че от първи април вече не живеем в ситуация на извънредна епидемична обстановка, коронавирусната инфекция е все още тук. Сега е времето да сме отговорни. Водещи експерти от цял свят предупреждават, че може би ще има нова вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не – ние сме длъжни да направим всичко възможно за уязвимите групи, така че те да бъдат ваксинирани“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на откриването на програма на Българския Червен кръст за разширяване на ваксинационния обхват в страната и подпомагане на най-засегнатите от вируса общности. 

Проф. Сербезова припомни, че преди по-малко от месец Министерството на здравеопазването стартира кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. „Това, върху което ние поставихме акцент, е да съберем на едно място цялата налична информация за ваксините, поднесена на българските граждани на разбираем език. Чрез кампанията популяризираме мненията на водещи медицински специалисти за приложението на ваксините при хора с различни видове заболявания. В рамките на кампанията „+ мен“ организирахме и редица дискусии за ползите от ваксините сред работещи в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, общопрактикуващи лекари, здравни медиатори“.  

Министър Сербезова подчерта, че БЧК винаги има партньор в лицето на МЗ и изрази надежда съвместните усилия за насърчаване на ваксинационния процес срещу COVID-19 в страната да дадат добър резултат. „Ключова е работата с уязвимите групи от обществото и вярвам, че предвидените в двете кампании мерки ще убедят повече български граждани да се защитят от тежкото протичане на вируса“, допълни проф. Сербезова. 

Дейностите на програмата, разработена от БЧК и финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), ще бъдат адаптирани и съобразени с усложнената ситуация във връзка с конфликта в Украйна и необходимостта от подпомагане на нови уязвими общности. Проф. Сербезова припомни, че Министерството на здравеопазването разработи Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България и подчерта: „Това е изключително важно, тъй като непредприемането на подходящи мерки в подходящия момент представлява проблем и заплаха за общественото здраве, които ние сме длъжни да намалим“.

Сподели в: