Върни се горе

Днес, 4 декември, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и зам.-министър д-р Ваньо Шарков посетиха ФСМП – Ботевград във връзка с нападението над спешен медик през изминалата седмица.

В разговор със служителите на ФСМП министър Москов увери, че чрез Концепцията за развитие на спешната помощ в Р България и чрез поетапно увеличаване на заплатите в сектора – ще се гарантира кадрово, техническо и инфраструктурно обезпечаване на системата на спешна помощ и ще се създадат подходящи условия за труд и достъпна, качествена и навременна медицинска помощ. 

В телефонен разговор министър Москов и Сашо Денкин, кмет на с. Врачеш, общ. Ботевград, се договориха за организиране на среща между „лидерите“ на местното население, представители на кметството и ръководствата на ФСМП – Ботевград и ЦСМП – София област. Цел на срещата е поемането на ясен ангажимент от страните за гарантиране сигурността на екипите на Спешна помощ в района. 

От началото на тази година органите на МВР са регистрирали 225 нападения над екипи на центровете за спешна медицинска помощ, като 175 от тях са в ромски квартали. Въпросът не е свързан с това, дали полицията ще залови нападателите и ще ги накаже, а е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора – от самата общност, посочи министърът на здравеопазването.

През следващата седмица ръководството на МЗ ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините в Р България. Ще настояваме местните общности да гарантират сигурността на екипите, уточни министър Москов.  

Сподели в: