Върни се горе

„Чрез контрол над тютюнопушенето, намаляване употребата на алкохол и нездравословни храни, както и осведоменост за начините за редукция на риска ще се спасят много животи и ще се акумулират средства в здравната система за медиците и пациентите.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на годишната среща на директорите на университетите по обществено здраве в Европа.

Той беше категоричен, че подобряване на здравната осведоменост и общественото здраве може да се постигне, само ако има интегриране на действията на всички, допринасящи за начина на живот, в т.ч. лекари и експерти, както  и сектори и индустрии извън здравната система. „Ключово е да се приемат и прилагат съвременни мерки и политики за подобряване на здравната осведоменост. По този начин ще се редуцират вредните влияния върху човешкото здраве, което ще намали и заболеваемостта“, допълни д-р Меджидиев.

Тази година домакин на форума е България. „Това е една от най-мащабните инициативи, които се провеждат на стария континент, с ключова роля за подобряване здравния статус и качеството на живот на населението от региона“, подчерта здравният министър. Форумът се организира от Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа, като за пръв път в 55-годишната ѝ история се провежда в държава от Източна Европа.

Сподели в: