Върни се горе

Устойчивото развитие на здравните системи дискутираха в София китайският министър на здравеопазването заедно с представители на държавите от Централна и Източна Европа в рамките на Формата 17 + 1. Домакин на форума е българският здравен министър Кирил Ананиев.

„България напълно подкрепя насърчаването на всяка страна да определи своя собствен път към универсалното здравно покритие за своите граждани. Най-важното е всички хора да имат достъп до най-високите стандарти при получаването на необходимите здравни грижи“. Това каза министър Кирил Ананиев при откриването на форума. Пред участниците в срещата здравният министър подчерта, че акцентът на събитието е свързан и с постигането на целите на ООН за устойчиво развитие, което е възможно най-вече чрез сътрудничество и обмен на добри практики. „България оценява високо международното сътрудничество в областта на здравеопазването. Убеден съм, че поставянето на здравни теми в международния дневен ред е необходимо условие за постигане на високи резултати на глобално ниво“, допълни още министър Ананиев.

Министърът на здравеопазването на Китайската народна република Ма Ксиаоуей подчерта, че в последните години страната му е определила като водещ приоритет общественото здраве. Здравните услуги са значително подобрени, а средната продължителност на живот е увеличена на 77 години. По думите на министър Ма Ксиаоуей Китай продължава с реформите в здравеопазването и затова такива срещи, като тази в София, са изключително важни за обмяна на опит, знания и добри практики.

По време на срещата във фокуса на дискусиите ще бъдат въпросите, свързани с антимикробната резистентност, здравните иновации и развитие и други водещи за сектор здравеопазване теми.

Участниците във форума излязоха и със съвместна декларация от София, в която записаха своите намерения да продължат активното си сътрудничество в областта на здравеопазването.

В рамките на конференцията министър Кирил Ананиев и китайският му колега Ма Ксиаоуей подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването. Между България и Черна гора също беше подписан меморандум за взаимно сътрудничество.

Сподели в: