Върни се горе

Днес, 19 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ще присъства на церемония по представянето на първия робот за автономна дезинфекция в болница в София. Техниката е доставена по линия на общата поръчка на Европейската комисия за различни болници в Европейския съюз. СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” е втората болница в България след УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, която получава робот за дезинфекция.

Роботите дезинфекцират за 15 минути, с помощта на ултравиолетова светлина, стандартна болнична стая. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане на машините могат да бъдат обработени над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в болничните заведения.

Събитието ще се проведе от 11 ч. в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров, гр. София.

Освен ръководството на болницата ще присъстват административният заместник на Посланика на Кралство Дания Вася Иванова, представители на Министерството на здравеопазването и на фирмата - дистрибутор на роботите за България.

Сподели в: