Върни се горе

„Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, който регистрираме в последните дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения – да приемат повече пациенти. Призивът ми към всички граждани е: „Нека да се вземем в ръце, нека да спазваме тези мерки, които са възможно най-добрият вариант и най-добрата алтернатива на пълното затваряне“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет. „Само по този начин можем да се справим със заплахата, която е надвиснала над нашето общество и с общи усилия да намалим разпространението на вируса. Това ще ни позволи възможно най-скоро да облекчим противоепидемичните мерки“, увери той. По отношение на противоепидемичните мерки д-р Кацаров уточни, че те засягат единствено дейностите, които са посочени в заповедта. Някои от мерките дори са по-леки в сравнение с режима, действащ до момента, по думите му. За пример той посочи спортните състезания на открито в София, които се провеждаха без публика. Новите мерки позволяват провеждането им с публика при условие на „зелен сертификат“. Същото се отнася и за нощните заведения, които досега не можеха да осъществяват дейност, а от утре се дава възможност да работят със „зелен сертификат“.

Министър Кацаров коментира, че мерките са противоепидемични и не забраняват на гражданите да работят. „Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вирусите. Подчертавам, че по отношение на магазините, заповедта засяга само тези с над 300 кв. м. площ, и то с изключение на хранителните магазини, аптеките, банкови институции, пощенски и куриерски услуги и др. Там не се изисква „зелен сертификат“. За всички магазини под 300 кв. м. няма никакво ограничение“, уточни още здравният министър. 

По повод протестите срещу последната заповед за противоепидемични мерки, министър Кацаров посочи: „Недоволството от мерките идва предимно от политическите партии. Разбираемо е, защото всички са в предизборна кампания и каквото и да предприема като министър, ясно е, че ще бъда атакуван с цел да спечелят допълнителни гласове“.

Решението за въвеждането на мерките е съобразено с всички експертни становища, в т.ч. на разширения състав на Експертния съвет по епидемиология. Предвид са взети мненията на регионалните здравни инспекции, на болничните асоциации, на другите министерства, както и на представителите на туристическия и ресторантьорския бизнес. „Решението лежи изцяло на експертни становища. В него няма никаква политика“, подчерта д-р Кацаров и уточни, че към тази стъпка преминава с цялата отговорност на поста, който заема и с оглед актуалната епидемична ситуация. „Хората, които днес критикуват мерките, не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската ситуация по този начин: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките, няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация“, коментира още здравният министър. „Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени, ще имаме висок брой починали и ще сме изправени пред риска да не можем да осигурим легла за лечение на всички хора“, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров. Той обясни, че алтернативата на настоящите мерки е да бъдат преустановени почти всички дейности в държавата, а ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълно блокиране на здравната система в България. Непредприемането на мерки и бездействието са акт на безотговорност към здравето на хората, заяви още министър Кацаров.

„Очевидно е, че през последните две седмици има рязко покачване на случаите. От месеци казвам, че грижата на МОН е да осигурим присъствено обучение, без да подлагаме на риск здравето и живота на учениците и учителите. МЗ има пълна подкрепа от наша страна - мерките, които те приеха, се приемат и от нас. В момента актуализираме насоките, които издадохме преди 15 септември, така че те да бъдат в пълно съответствие със заповедта от вчера“. Това посочи на свой ред министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. „Специално искам да благодаря на МЗ, както за това, че взе предвид нашите съображения и „зеленият сертификат“ засега не се предвижда да бъде въведен за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, така и за това, че преустановяването на присъственото обучение ще се случва на основание 14-дневната заболяемост на общинско ниво“, допълни образователният министър.

На днешното заседание на МС правителството прие решение, с което възлага на здравния министър да сключи договор за осигуряването на моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, с риск от тежко протичане на заболяването. Комбинираният лекарствен продукт не е разрешен за употреба у нас, но за да бъде достъпен на българските граждани здравният министър издаде заповед още на 13 октомври. „С осигуряването на моноклоналните антитела лекарите ще получат още една възможност да лекуват болни с коронавирус. По предварителна информация първите доставки можем да ги очакваме до края на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим доставката, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне на много хора и да допринесе за намаляване на смъртността“, посочи министърът на здравеопазването.

Сподели в: