Върни се горе

„Проведохме срещи с различни заинтересовани страни и се съгласихме, че най-подходящото място за изграждане на детска болница е дворът на УБ „Лозенец.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция в здравното министерство. Той обясни, че настоящият екип на МЗ обсъжда изграждането на педиатрична болница още от лятото, включително в Народното събрание, но COVID вълната временно е изместила фокуса. Същевременно проектът за детска болница в двора на УМБАЛ „Александровска“, възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Причината е, че сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция, не съществува в Устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране по начина, по който е определен предметът на проекта.

Министър Кацаров посочи, че „Лозенец“ разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи. „Проверихме и на този терен може да се строи – няма пречки от гледна точка на градоустройството. В момента съществува дружество, което е учредено с капитал от 100 млн. лв., от които 80 млн. лв. са по банковите сметки на дружеството. Преценихме, че е най-добре то да се влее в съществуващата сега детска болница „Проф. Иван Митев“, така че тя да стане инвеститор на новия проект – да определя къде да се строи, как да се строи и да следи изпълнението“, беше категоричен здравният министър. По отношение на устойчивостта на проекта – към бъдещата болница ще се учреди настоятелство, каквато правна възможност Законът за лечебните заведения дава. В настоятелството могат да влязат представители на НПО, граждани, дарители, влиятелни в обществото хора, които с името и авторитета си да станат гарант за устойчивост на проекта, независимо кой е министър, коя е управляващата партия или коалиция.

„Тъй като обаче създаването на новото лечебно заведение ще отнеме 4 – 5 години, а в момента децата се лекуват при не достатъчно добри условия, най-правилно е да реорганизираме правителствена болница, така че децата да получават несравнимо по-добри грижи. Този въпрос беше обсъждан при предишното народно събрание и всяка от политическите партии подкрепи тази концепция“, обясни здравният министър и посочи, че по оценка на МЗ болница „Лозенец“ може да поеме децата от специализираната болница „Проф. Иван Митев“ без проблем. „Правителствена“ има 283 легла по регистрация, като миналата година, вероятно по финансови съображения, са намалени на 183, а използваемостта им е под 50%. Същевременно настоящата детска болница е с малко над 100 легла, което означава, че налице е достатъчен капацитет.

Мария Брестничка, председател на Гражданска инициатива „За национална детска болница“ заяви: „Подкрепяме създаването на истинска нова детска болница, която стъпва на цялостен анализ на детското здравеопазване, на пълно задание по най-добрите европейски стандарти, на конкурсен принцип и с гаранциите на обществен съвет. Това са ключовите крайъгълни камъни, които да гарантират, че болницата ще предоставя най-високия стандарт на здравни грижи, каквито заслужават децата в България.“

Председателят на българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко коментира, че най-важният проблем, който следва да бъде решен, е осигуряването на комплексна грижа.

Арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България посочи, че като площ теренът е достатъчно голям, непосредствено до парка е, а в близост има и удобен транспорт. „Камарата на архитектите подкрепя идеята за конкурсното начало и би съдействала с цялата си експертиза. С колегите от чужбина ще направим всичко възможно нещата да се случат по правилния начин“, коментира още арх. Бакалова.

Проф. Владимир Пилософ, бивш председател на Българска педиатрична асоциация, обясни, че настанявайки настоящата педиатрична болница „временно“ в болница „Лозенец“, ще бъде осигурен непосредствения контрольор по изграждането на новата детска болница. По думите му създаването на новото лечебно заведение означава цялостно преустройство на софийското детско здравеопазване, в т.ч. сливане на колективи, на практики и т.н., което трябва да се прави внимателно.

От своя страна д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, окачестви като много добра идеята специализираната детска болница да е инвеститор в изграждането на нова детска болница. „Това е най-логично, защото ние най-добре знаем какви са потребностите, нуждите и положението на детското здравеопазване“. Той беше категоричен, че има нужда от нова детска болница, защото най-големият проблем е липсата на комплексна медицинска грижа за децата, но е необходим и анализ.

В отговор на въпроса какво ще се случи с „Лозенец“ след сливането, здравният министър посочи, че опасенията на излезлите по-рано днес пред лечебното заведение медици относно евентуална загуба на университетския статут на болницата са неоснователни. „Изглежда, че информацията, която съм предавал на изпълнителния директор и на Борда на директорите, или не е достигала до служителите, или е интерпретирана неправилно. Много ясно искам да заявя – нашата концепция е новото лечебно заведение да запази многопрофилния си характер. Второ – никога не е бил поставян въпросът за премахване университетския характер на новата болница. Целта не е да се преустанови обучителният процес, а напротив – да се надгради – да има възможност студентите да бъдат обучавани по много повече специалности“.

По отношение на трансплантационната програма в „Лозенец“ – извършването на трансплантации, в т.ч. и на деца, не само че не противоречи на сливането на болниците, а е в подкрепа на тази идея.  Важно е лечебното заведение да продължи развитието си като трансплантационен център и да реализира детски трансплантации.

Министър Кацаров обясни още, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено на територията на „Лозенец“ да се намира и първият за Източна Европа протонен ускорител. Той е пряко свързан с изграждането на нова детска болница, тъй като позволява лъчелечение и на онкологично болни възрастни, и на деца със злокачествени заболявания. Освен това, самата болница е включена в плана и с осигуряване на въздушна спешна помощ. Отделно, за оборудване на детските отделения в страната по Плана са предвидени още 100 млн. лв., допълни министърът.

Пред медиите д-р Кацаров уточни, че по-късно днес в МЗ на среща са поканени и представители на болница „Лозенец“, на които да бъде обяснено, с оглед невярната информация стигнала до тях, какви са реалните намерения на МЗ.

В заключение, министърът посочи: „Можем и да не правим крачки към реализирането на тази концепция, ние сме в края на мандата си. Опасявам се обаче, че това би било поредното отлагане – от 2012 г. Имаме възможност, имаме готовност, имаме терен, имаме подкрепата на гражданските организации. Ще се срамувам от хората, че има възможност, а не сме го направили“.

Сподели в: