Върни се горе

„Ангиографът в Националната кардиологична болница е най-новото, което има в света по отношение на този клас апаратура. Тази медицинска техника спасява животи и може да предпази пациентите от инвалидизация. Същевременно спестява ценно и за пациентите, и за лекарите време. Преди да се появи такава апаратура някои от заболяванията, при които ангиографът е изключително важен, се лекуваха оперативно и често пъти се стигаше до инвалидизация. След лечението бяха необходими месеци рехабилитация и долекуване. Днес, благодарение на апаратура като тази в НКБ, човек може буквално на следващия, по-следващия ден да се върне към нормалното си ежедневие“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който присъства на официалното откриване на новия монопланов ангиограф.

Д-р Александър Александров, началник на Отделението по инвазивна кардиология на НКБ, посочи, че най-голямото предимство на апарата е изключително ниската рентгенова доза, която се използва – около 60 % по-малко в сравнение с по-старите поколения апарати. Това го прави изключително щадящ и за пациентите, и за медицинския персонал. Другото важно е, че ангиографът прави триизмерни образи в реално време, които са с отлично качество. „Т.е. имаме съчетание на ангиограф и скенер, което допълнително улеснява специалистите и съкращава времето за извършваната процедура. Бих могъл да нарека новата ни придобивка бижу. Моделът е ARTIS Q, последно поколение, на един от водещите в света производители на такъв тип медицинска техника“, подчерта д-р Ангелов.

Той обясни, че ангиографът ще бъде в помощ на специалистите при прилагането на най-съвременните методи за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система: инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето. С него могат да се извършват високоспециализирани процедури при структурните болести на сърцето, каквито са вродените сърдечни малформации, патологията на каротидните артерии, заболяванията на аортата и др. „При нас се третира целият спектър от сърдечно-съдови заболявания. Националната кардиологична болница е един от центровете в България, които обслужват значителен процент от случаите на остри инфаркти. Това са животоспасяващи процедури и бързата реакция спасява животи“, подчерта още началникът на Отделението по инвазивна кардиология.

Ангиографът в НКБ е закупена със средства в размер на 1,8 млн. лв., осигурени от Министерство на здравеопазването. В тази връзка здравният министър посочи, че е извършил преглед на средствата, изразходвани в системата на здравеопазването през настоящата година, като данните ще бъдат представени публично след като бъде направен анализ. „Поводът беше разпределянето на 10 млн. лв. за всички болници, лекували пациенти с COVID-19, заради нарасналите разходи на лечебните заведения за кислород, и във връзка с допълнителните инвестиционни разходи, които се правят в края на годината“, обясни д-р Кацаров. Той беше категоричен, че по първоначални данни – никога в историята на българското здравеопазване не са разходвани толкова много средства. „Общият ресурс за болници, извънболнична помощ, профилактика и т.н. е безпрецедентен. Това поражда въпрос – добре е да има повече средства, но това не е достатъчно условие, за да имаме добрите резултати, които всички ние искаме. Необходими са промени в организацията на медицинската помощ“, заяви министърът.

Сподели в: