Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков проведе работна среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните г-жа Стела Кириакиду. Визитата е продължение на проведен разговор между двамата в рамките на Редовното заседание на Съвет ЕПСКО през юни, 2023 г., по време на който са заявили готовност за провеждане на по-задълбочени разговори по теми от взаимен интерес.

Основен фокус на дискусията бяха въпроси, свързани с Европейския план за борба с рака, фармацевтичната реформа, ваксинацията и психичното здраве. В  контекста на разговора Министър Хинков коментира Националния план за борба с рака 2027, който беше одобрен през м. януари, 2023 г. По думите му проектът на този план включва няколко основни направления, сред които превенция, скрининг, иновативна диагностика и лечение, качество на живот, както и създаване на система, която предлага устойчива и модерна грижа.  Европейският план за борба с рака също беше обсъден и комисар Кириакиду информира за напредъка и постиженията до момента, като подчерта, че препоръките на ЕС за скрининг са актуализирани за първи път от почти 20 години, за да се вземе предвид медицинският и научният напредък. Според нея 90 % от европейските граждани, които отговарят на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума, следва да получат такъв скрининг до 2025 г. 

Във връзка с достъпа до лекарствените продукти, здравният министър подчерта, че това е сериозно предизвикателство за здравните системи в Европейския съюз и че обсъжданите мерки за справяне с недостига на медикаменти през последните години са изключително важни за нашата страна.  „ В рамките на преговорния процес по Фармацевтичния пакет трябва да се отчетат особеностите на отделните държави-членки на ЕС и да се намери правилният баланс за диалог между индустрията и националните компетентни органи. Основната цел за всички държави е да не се допуска ограничаване на достъпа на пациентите до необходимите им лекарствени продукти.“, категоричен бе министърът. От своя страна комисарят подчерта, че като част от един силен Европейски здравен съюз ключов приоритет е да се създаде единен пазар на лекарства в ЕС и да се гарантира, че всички европейски граждани имат равен достъп до безопасни, ефективни и иновативни лекарства по всяко време.

По отношение на психичното здраве, министър Хинков напомни, че в България през 2021 г. е приета Националната стратегия за психично здраве 2021 – 2030. Той подчерта, че за Министерството на здравеопазването е приоритет утвърждаването на съвременно психично здраве, както чрез изпълнение на инвестиции и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост, така и чрез активно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО) в рамките на Двугодишните споразумения за сътрудничество.

Сподели в: