Върни се горе

Наградата „Лекар на годината“ се учреди преди 20 г. и съм щастлив, че на днешната церемония присъстват хора, които тогава са поставили основите на това, което сега има тежка институционалност и значение в обществото ни – Българският лекарски съюз. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на официалната церемония по връчване на наградата „Лекар на годината - 2023“, която се провежда за 20-ти пореден път.

Министър Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, награди отличените в категория „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“.  Призовете взеха д-р Цветан Райчинов и д-р Тотко Найденов. Награди в категорията са и д-р Виолета Пашова и д-р Венцислав Грозев.

Званието „Лекар на годината 2023“ получи проф. д-р Станимир Сираков, д.м.н. Тазгодишният носител на приза завършва медицина през 2009 г. в МУ-София. От 2011 година е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ и е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, които  извършват високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артерио-венозни малформации.

На събитието присъстваха президентът на Р България г-н Румен Радев, заместник-министрите на здравеопазването проф. Илко Гетов и доц. Михаил Околийски, председателят на комисията по здравеопазване към НС, проф. Костадин Ангелов, г-жа Иванка Кръстева -изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", г-н Румен Спецов–изпълнителен директор на НАП, г-жа Йорданка Фандъкова- кмет на Столична община и др. 

Сподели в: