Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев посети Инфекциозното отделение на областната болница в гр. Благоевград, където се срещна със 7-годишната Магдалена - втория случай у нас на заболял от новия грипен вирус A /H1N1/. Д-р Желев пристигна в лечебното заведение заедно с главния държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Със специални предпазни средства – престилки и маски, двамата влязоха при момиченцето и му подариха няколко книжки. 
След 30 минути министър Желев излезе с усмивка пред чакащите пред отделението журналисти : "Пробата на Магдалена е доказана, но детето е в много добро общо състояние и е заедно с баба си и дядо си. Възрастните хора са контактни, те също са в отлично здравословно състояние. Надявам се в следващите дни момиченцето да бъде изписано”, заяви министър Желев. Той уточни, че в болницата е хоспитализиран и 9-годишният Симеон от гр. Сандански, който на 29 май е пътувал заедно с Магдалена в самолета от Детройт до София.  Момчето е в отделението с баба си като и двамата са без температура, нямат никакви признаци на новия грип, но лекарите са били длъжни да вземат предохранителни мерки по отношение на тях. „Необходимо е било момчето да бъде изолирано до излизането на окончателните резултати от пробите, което ще стане най-вероятно утре", каза д-р Евгений Желев. Той увери, че ситуацията е под контрол, децата са добре и са в ръцете на отлични спеациалисти. 
Министърът на здравеопазването информира, че в Националната референтна лаборатория досега са направени 59 проби от цялата страна, от които 57 са отрицателни. „Всички колеги действат изключително професионално в тази ситуация. Националната ни здравна системата е в пълна готовност, действа много добре, включително и службите на РИОКОЗ-Благоевград и в страната и моята оценка е висока”, подчерта д-р Желев.   Той съобщи, че само за последното денонощие случаите на заразени с новия грип по света са се увеличили с 500, от които 144 са в страните от Европейския съюз. В България се вземат необходимите мерки, има запаси от медикаменти и лични предпазни средства. "Магдалена се лекува с тамифлу по определена схема и доза. Нито един от възрастните, както и Симеон, нямат никакви признаци на заболяването. "Поддържаме връзка с родителите на децата в Детройт, хората чакат сведения и тези сведения ще бъдат добри”, каза министърът на здравеопазването.
Д-р Евгений Желев съобщи също, че от 15 юни в определени точки по най-рисковите пътища в страната започват дежурства на екипи на Спешна помощ. „Започва летния сезон, в който движението е много натоварено, целта е да създадем условия и сигурност за хората, които пътуват”, уточни министърът на здравеопазването и чрез медиите отправи призив към всички шофьори да пътуват безопасно, спазвайки правилата за движение.

 

 


Сподели в: