Върни се горе

По програмата, финансирана от израелска компания, шестима български лекари ще преминат 2-годишно обучение в световно известната болница „Шеба” в Израел  


    Стипендиантската Програма SHI, финансирана от израелския бизнес, има важна роля за преодоляване недостига на лекари по дефицитните за страната специалности „Неонатология”, „Анестезиология” и „Патология”. Подобни проекти са отличен пример за силата и резултатността на публично-частното партньорство, което през последните години се наложи като съвременен модел в развитите страни. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на откриването на стипендиантската програма за лекари – специализанти SHI. Програмата е насочена към обучение на специализанти по неонатология, анестезиология и патология. 
    В рамките на проекта шестима млади български лекари ще работят две години в световноизвестната израелска болница „Шеба” като това ще им позволи да натрупат опит и да усвоят неизползвани досега в България методи за провеждане на лечение. Обучението и стажът са напълно заплатени чрез стипендиантската програма като след края на обучението си младите ни лекари ще бъдат задължени да работят в България. 
     Специализантите ще могат да кандидатстват през интернет страницата на стипендиатската програма SHI - http://shebafellowship.com/bg, или чрез изпращане на документите по поща или имейл на адресите, които са посочени на сайта. Документи ще се приемат до 15 януари 2013 г. Процесът е отворен за всеки, който отговаря на критериите на програмата. 
      Проектът SHI ще помогне за разрешаването на един от най-големите проблеми пред българското здравеопазване, именно квалификацията на медиците, подчерта министър Атанасова. Министерството на здравеопазването изцяло подкрепя програмата и ще  признае проведения от специализантите стаж в израелската болница „Шеба” за част от задължителната специализация на българските медици, посочи здравният министър. Десислава Атанасова призова младите специализанти, които предстои да бъдат определени от специална комисия, след две години да се върнат в страната ни за да бъдат полезни на   българските граждани и да предадат натрупания опит на своите колеги. „Това ще подпомогне усилията ни за решаване на един от много важните и сериозни проблеми в българското здравеопазване – издигане квалификацията на българските лекари, създаването на условия и мотивация те да практикуват в България”, заяви тя. 
     В заключение Десислава Атанасова подчерта, че Програмата SHI е пряко доказателство за новия етап в развитието на българо-израелските отношения, в които приоритетно значение придобива сътрудничеството в   здравеопазването. “За България сътрудничеството с Израел в тази област е важен фактор, който през следващите години ще допринесе българското здравеопазване да се издигне на ново ниво. Контактите с Израел, който заема водещо място в областта на медицината и технологиите ще има пряк резултат у нас както в областта на организацията на болничната дейност, спешната помощ, повишаване квалификацията на българските лекари, така и в други важни сектори на здравеопазването”, заяви здравният министър. 
     Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз изтъкна, че новият проект за български специализанти е израз на благодарност от страна на израелския народ и държава към българските медици за тяхната неоценима роля за спасяването на пострадалите при неотдавнашния атентат в България. Като изрази признателност на Министерството на здравеопазването за оказаното съдействие за бързото стартиране на програмата, посланик Раз подчерта, че проектът SHI ще има значим принос за издигане на българската медицина на световно ниво.

Сподели в: