Върни се горе

    Предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до необходимата медицинска помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на съвместна пресконференция с председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова и управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. На пресконференцията бяха обсъдени необходимите законови промени за осигуряване на медицинските дейности през следващата 2013 година след като БЛС не подписа Националния рамков договор. 
    Предложените поправки са законосъобразни, защитават обществения интерес и са подкрепени от пациентските организации, защото те са в тяхна полза, заяви министър Атанасова. Тя подчерта, че без промяна в Закона за здравното осигуряване, от 1 януари 2013 година нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до PET-скенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата „ин витро” за асистирана репродукция. С промените се осигуряват и грижите за пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, включително и неосигурените граждани, а лечебните заведения ще могат да получават допълнителни средства за интензивните си отделения. 
    По отношение на ваксинопрофилактиката министър Атанасова обясни, че задължителните ваксини са за всички лица до 18-годишна възраст и ако бъдат направени законовите промени, това ще е насочено и към всички деца в страната. 
   Никой няма да остане на 1 януари 2013 г. без лекарска помощ, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дариткова. Налице са законови механизми, които ще позволят дейностите по Националния рамков договор за 2013 г. да се изпълняват дори след като той не беше приет от БЛС. Тя подчерта, че нормалното функциониране на здравеопазването е отговорност на управляващите и с приемането на поправките в ЗЗО изпълнението на новите здравни дейности ще бъде гарантирано. Това ще обезпечи системата на здравеопазването и ще бъде елиминиран риска за функционирането на интензивните отделения и на програмата „ин витро“.   
    Управителят на  НЗОК д-р Пламен Цеков отбеляза, че предложеният НРД е бил балансиран и с добри финансови параметри. В него е имало дори известен риск за бюджета на здравната каса, тъй като е било заложено завишение с 1 лев на цената на първичния преглед и  с 50 ст. – цената на вторичния. В бюджета на касата са били заложени финансови средства за програмата „ин витро“, за интензивни грижи и ваксинации, но след неподписването на НРД от страна на БЛС, за тези дейности в бюджета на касата няма пари, отбеляза управителят на НЗОК. Той подчерта, че в създадената ситуация е наложително да се приемат предложените законодателни промени, за да може дейностите по тези програми да бъдат изпълнени. 
    От името на пациентските организации Радина Вълчева от фондация „Искам бебе" заяви на пресконференцията, че неподписването на НРД поставя пациентите с репродуктивни проблеми  в патова ситуация и стрес. „Надяваме се промените в Закона за здравното осигуряване да станат бързо", отбеляза тя. Подкрепа за планираните законови промени изрази и Пенка Георгиева, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на пациентските организации.

Сподели в: