Върни се горе

По пилотен проект в Университетската болница „Света Марина”- Варна се планира създаването на първия в страната Център за диагностика на редки заболявания

Обновяването на новата клинична лаборатория в Централната клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Марина – Варна” е пример за добро сътрудничество между държавата, местната власт и бизнеса. По този начин българското здравеопазване се издига на ново ниво и пациентите ще получават най-доброто лечение. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на официалното откриване на новата апаратура в болницата.   
Оборудването в лабораторията е от най-ново поколение, произведено е от водещи световни производители и е уникално за страната. С него вече могат да се извършват много нови изследвания, които досега се правеха само в чужбина.  Роботизирана система VersaCell позволява качествена диагностика на инфекциозни, алергични и ендокринологични заболявания. Това става напълно автоматизирано като капацитетът на системата е 1800 биохимични теста и до 200 имунологични параметъра за 1 час. Новият автоматичен хематологичен анализатор в сектора за лабораторна хематоморфология дава възможност за изключително точна и бърза диагностика на онкохематологични заболявания. С новия автоматичен коагулометър в Сектора хемостаза се разширяват възможностите  за  мониторирането на пациенти на антикоагулантна терапия, както и за диагностика на пациенти с хемофилия А и Б. Цялостното преоборудване и автоматизиране на Централната лаборатория я превръща във водеща по отношение на производителност, обем и видове лабораторни показатели за диагностика по всички медицински специалности. Всички анализатори в Централната лаборатория са свързани с болнична информационна система, което съкращава времето от получаване на резултата до предоставянето му на лекуващия лекар.
По-късно министър Десислава Атанасова посети и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков”, където откри официално нов мултидетекторен 16-срезов компютърен томограф. Комбинирането на апаратурата с дигитален рентгенографичен апарат с PACS –система за архивиране на образите, позволява създаването на дигитален досие на всеки пациент на здравното заведение. По този начин  се проследяват промените в състоянието, което е от особена важност за онкологично болните хора. Комбинацията от апарати позволява осъществяването на консултации с други лечебни заведения и специалисти у нас и в чужбина чрез изпращане на образите посредством глобалната мрежа.  Министър Атанасова посети и изградения в лечебното заведение специален бункер за инсталиране на линеен ускорител. За такава апаратура лечебното заведение предстои да кандидатства чрез европейските програми по ОП „Регионално развитие”.  Министър Десислава Атанасова изрази очакване през 2013 г. здравното заведение вече да разполага с линеен ускорител тъй като комплексният онкологичен център е определен като първа резерва в Концепцията по средносрочната рамкова програма. „Резервните лечебни заведения се възползват от опцията да кандидатстват и да предложат проектно предложение, когато има достатъчно средства. От досегашните договаряния са спестени огромни спестени финансови средства в размер на близо 27 милиона лв., което дава възможност постъпилите проектни предложения да бъдат разгледани”, допълни министър Атанасова. С осигуряването на линеен ускорител за Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков”, град Варна  ще има три ускорителя след като за другата варненска болница - УМБАЛ „Света Марина”, вече има подписан договор за два линейни ускорителя по европейските оперативни програми.   
Планира се в Университетската болница „Света Марина” във Варна  да бъде изграден първия в страната Център за диагностика на редки заболявания, съобщи пред журналисти във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Първоначално центърът ще започне с диагностиката на хемофилия и таласемия. Пилотният проект  ще бъде част от цялостна европейска мрежа като елемент от визията на Европейската комисия за европейски проучвания и диагностика на редките заболявания. Предстои изготвянето на разчетите за необходимите средства, след което центърът ще бъде изграден с европейско финансиране. Министър Атанасова съобщи също, че се обсъжда перспективата за изграждане в университетската болница на нова сграда за педиатрична клиника, отговаряща на всички европейски  изисквания. Вече са приключили голяма част от процедурите по разрешителни за строеж и е готов идейният проект. По този проект очакваме да се ангажира не само държавата, но и  местната власт, която да подпомогне реализацията му, допълни министър Десислава Атанасова.
Сподели в: