Върни се горе

    Министерство на здравеопазването има сериозен и признат опит в областта на надзора на заразните заболявания и ваксинопрофилактиката, но за първи път е изправено пред предизвикателството да реализира успешно нова национална програма за първична профилактика на заболяване с изключително социално значение. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция по повод старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка /2012-2016/.  
    В проявата участваха и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев и управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. 
    Започналата кампания за ваксинация срещу рак на маточната шийка е успех за българското здравеопазване, тъй като е важна инвестиция в превенцията и профилактиката на едно коварно заболяване с високи нива на смъртност и инвалидизация, подчерта министър Атанасова. В хода на кампанията ще бъдат ваксинирани 12-годишните момичета в страната, родени през 2000 г. Според експертите това е най-подходящата възраст за спиране разпространението на рака на маточната шийка, тъй като момичетата все още не са започнали полов живот. Ваксинирането на момичетата срещу човешкия папиломен вирус е най-надеждният начин за предпазване от болестта, подчерта министърът на здравеопазването. В реализацията на програмата МЗ ще заложи на утвърдени в досегашната практика модели на ваксинация, които включват активното участие и съвместните действия на общопрактикуващи лекари, представители на Регионалните здравни инспекции, здравни медиатори и социални работници. Подобен комплексен подход с участието на всички звена на здравната система гарантира високото имунизационно покритие на населението, каза Десислава Атанасова. При всички случаи ваксинацията е доброволна и ще бъде извършвана само след информираното съгласие на техните родители, каза здравният министър. 
    Заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев изтъкна доказания ефект от прилагането на ваксините срещу рака на маточната шийка като възможно най-надеждния щит срещу заболяването. Принос в разработването на тези ваксини през 80-те години на миналия век имат и няколко водещи български специалисти. Всички данни на европейската и националната здравна статистика показват, че ваксините са с доказан профилактичен ефект и нямат странични реакции, поясни д-р Вичев. 
     Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова  поясни, че финансовото обезпечаване на ваксинацията е станало възможно след направена промяна в бюджета на НЗОК и други законови промени. Ваксините се поставят от личните лекари, които съвместно с РЗИ в страната, провеждат активна информационна кампания сред родителите на момичетата. Те са изцяло безплатни и се заплащат от НЗОК, каза управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. До края на тази година НЗОК има осигурени 2 млн. лв. за дейностите по ваксинацията като за 2013 г. също са  осигурени целеви средства. Като успех д-р Цеков посочи факта, че при договарянето е постигнато намаляване на цената на ваксините с 40 на сто.  

Сподели в: