Върни се горе

    На 6 февруари, днес, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще участва в Благотворителния концерт „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“. Събитието се провежда под патронажа на Председателя на 41-то Народно събрание –Цецка Цачева. Организатори са Комисията по здравеопазване на 41-то Народно събрание, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Столична община. Партньори на събитието са съсловни и пациентски организации, представители на неправителствения и частния сектор. 
    Концертът „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“ ще се проведе от 18 часа в зала 1 на НДК. В него ще участват Графа, Били Хлапето и Михаела Филева, Любо, Орлин, Део, Лео, Поли Генова, ОГИ 23, Мариана Попова, Печенката, Дивна и Рафи.  
    Концертът „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“ се провежда в рамките на кампанията по отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. България се включва в инициативата за шести пореден път. През настоящата година фокусът е поставен върху повишаване информираността на обществото и по-конкретно – на родителите на 12-годишните момичета. Това произтича от факта, че ваксинацията е доброволна и зависи от преценката на родителите.   
    През 2012 г. Министерският съвет прие  Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, с което  България стана 24-та държава в Европа, която осигурява публични средства за първична профилактика на рака на маточната шийка за 12-годишните момичета. Основните дейности на Програмата са насочени към провеждане на широка информационна кампания за значимостта на рака на маточната шийка и възможностите за първична профилактика чрез имунизация, осигуряване на безплатни ваксини за основната целева група (12-годишните), идентифициране, консултиране и обхващане с имунизация срещу HPV на подлежащите от основната целева група. 
  От старта на Националната програма до 31.12.2012 г. са имунизирани с първи прием 4 578 момичета от основната целева група (за 2012 подлежащите 12-годишни момичета са 32 842, което прави 13,9 % обхват). С втори прием на ваксината обхванатите момичета са 1 372. 
   За повишаване нивото на информираност сред целевите групи и общопрактикуващите лекаrи като изпълнители на имунизациите,  от стартирането на Програмата през м. октомври 2012 г. до момента в 28-те области на страната са проведени над 600 срещи с родители, семейни лекари и други медицински специалисти. Предоставени са различни информационни материали, в т.ч. над 41 000 брошури за родители. В тях се съдържа информация за начините на заразяване с онкогенни типове човешки папилома вируси, методи за профилактика на заболяването. В рамките на информационните дейности във всички региони са разпространени над 9 000 бр. DVD с кратък филм за пубертета, сексуално предаваните инфекции като акцентът е поставен върху методите за предпазване и профилактика.

Сподели в: