Върни се горе

    Престъпленията на комунистическия режим, чиято най-мракобесна проява са присъдите на така наречения Народен съд през 1944-1945 г., са тежък удар не само върху нормалното демократично развитие на България, но и върху българската медицина. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Търговище по повод 68-та годишнина от убийството на над 140 български политици, сред които е и проф. Александър Станишев, министър на здравеопазването в кабинета на Иван Багрянов в периода 1.06.1944 до 2.09.1944 г. Рано сутринта на 1.02.1045 г. проф. Станишев е последният екзекутиран от комунистическата власт като преди това е бил заставен да удостовери смъртта на убитите министри, депутати и тримата регенти принц Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов.   
    По повод годишнината от убийството на проф. Станишев от името на МЗ беше поднесен венец на паметната плоча на проф. Станишев пред Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“ и аулата, носеща името на бележития български медик. 
    Проф. Александър Станишев е един от водещите български хирурзи от периода между двете световни войни. Той получава широко международно признание - през 1935 година е избран за член, а през 1938 г. за подпредседател на Международната хирургическа академия в Женева. От 1939 година е почетен член на Университета в Хамбург, а през следващата година е провъзгласен и за почетен доктор на Берлинския университет.

Сподели в: