Върни се горе

Здравният министър откри  изцяло реновираното отделение „Кардиологияи новосъздадения към него инвазивен сектор в МБАЛ Хасково 

    Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково се развива успешно и във все по-голяма степен отговаря на европейските стандарти за качество на лечението – каквото качество нашите пациенти заслужават. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на изцяло реновираното отделение „Кардиология” и новосъздадения към него сектор по инвазивна кардиология в лечебното заведение. Инвестицията е на обща стойност 2,5 млн. лв. и е реализирана изцяло със собствени средства на лечебното заведение. Министърът в оставка Десислава Атанасова отбеляза, че с откриването на новата високотехнологична структура по инвазивна кардиология се дава възможност за своевременно и качествено лечение и спасяване на човешки живот. През първите два месеца, откакто функционира сектора са обслужени над 200 пациенти със сърдечно-съдови проблеми като 30 от тях са били в инфарктно състояние. „Благодарение на разкриването на инвазивната кардиология се скъсява времето за адекватна лекарска помощ в рамките на така наречения „първи златен час“, подчерта Атанасова. Тя благодари на лекарите и медицинските сестри за техните всеотдайни грижи за пациентите и изрази увереност, че новите значително по-добри условия за работа ще им позволят да се развиват в професионално отношение. 
    В рамките на проекта е закупена модерна ангиографска апаратура на стойност 1,7 млн. лв., извършен е ремонт на ангиографска зала, изцяло е реновирано отделението по Кардиология и прилежащия към него интензивен сектор, закупена е нова медицинска апаратура. Отделението разполага с 30 легла, а към инвазивната структура са изградени операционна зала, компютърна зала и следоперационен сектор. „Откриването на модернизираната структура по Интензивна диагностика и интервенционално лечение на сърдечно-съдови заболявания е поредното доказателство за това, че българското здравеопазване се променя в положителна посока и че във все по-голяма степен отговаря на нивото на добрите европейски практики“, каза министър Атанасова. С реализирането на този проект населението на област Хасково получава възможност за навременен и безплатен достъп до най-съвременното лечение на сърдечно - съдовите заболявания. 
    Здравният министър акцентира върху това, че през годините ръководството на лечебното заведение е доказало желанието си за създаване на съвременни условия за работа на медицинските специалисти в МБАЛ-Хасково. Само през 2012 г. със собствени средства изцяло или частично са реновирани Урологично отделение, Хирургично отделение, Детско отделение и ОАИЛ. Изградена е модерна и отговаряща на европейските изисквания структура на ТЕЛК. Реновирани са втора операционна зала и Отделение по физикална терапия и рехабилитационна медицина. Общата стойност на извършените строително-монтажни дейности през 2012 година достигна 700 300 лв. В момента се провежда процедура по ЗОП за основен ремонт в Неврологично отделение, АГ-отделение и Неонатология. 
    След официалното откриване на модернизираното отделение по кардиология министър Атанасова разгледа и изцяло реновираното отделение по урология, където са извършени строително-ремонтни работи за 166 000 лв. 
    На брифинг пред медиите здравният министър в оставка обобщи резултатите от дейността на МЗ от назначаването й на този пост до сега. Като най-съществено Атанасова посочи реализирането на проектите за оборудване на 13 лечебни заведения с високотехнологична апаратура за борба с онкологичните заболявания. „Тази огромна за страната инвестиция в размер на 148 млн. лв. европейски средства издига на качествено ново ниво българското здравеопазване и дава възможност ефективно да се противопоставим на второто по смъртност заболяване – ракът“, каза здравният министър. Като успешни тя посочи мерките на МЗ за увеличаване на възнагражденията в Спешната помощ, кръвните центрове и психиатричните болници, които дават възможност за кадрово укрепване на тези структури и за мотивация на работещите в тях. МЗ е направило необходимото и за издигането на квалификацията на медиците в Спешната помощ чрез реализацията на проекта ПУЛСС. Тя допълни, че са създадени всички нормативни условия и вече е в ход процеса на по-широко включване на младите лекари в специализации като само по европейския проект „Нови възможности за лекарите в България“ вече са сключени договори с 300 млади специализанти.

Сподели в: