Върни се горе

     България разполага с уникални природни дадености и отлични специалисти в областта на рехабилитационната медицина, което е важен фактор за развитие на взаимноизгодно сътрудничество с Катар. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на проведената заключителна среща с гостуващата у нас делегация от Държавата Катар, водена от Махмуд Раеси от Медицинската корпорация „Хамад”.  
    Министър Атанасова изрази увереност, че резултатите от сегашното посещение ще дадат възможност за развитие на контактите в различни насоки, което ще даде конкретни измерения на подписания през м. май 2012 г. двустранен Меморандум за разбирателство в областта на здравеопазването. От българска страна беше изразена готовност наши специалисти да предадат опита си в областта на рехабилитационната медицина в Катар, където предстои откриването на голям болничен комплекс за възстановителни лечебни дейности. В същото време нашата страна е готова да подпомогне обмяната на опит и с посещение на катарски специалисти в България, допълни министър Атанасова. По време на разговора бяха обсъдени и възможностите катарски граждани, които имат нужда от рехабилитация, да получат лечебни услуги на най-високо ниво у нас.    
    По време на посещението си у нас експертите от Катар бяха запознати от водещи български лекари-специалисти с възможностите на българската рехабилитационна медицина. Те посетиха и лечебни заведения за рехабилитация в гр. Хисар и гр. Банкя, където бяха запознати със специализирани програми за лечение на различни заболявания в областта на остеопороза, коксартроза, болест на Бехтерев и детска церебрална парализа.           
    Дългосрочният интерес на Катар е да развива стратегическо партньорство в здравеопазването със страни като България, които имат традиции и опит в областта на рехабилитационната медицина, заяви  ръководителят на катарската делегация
Махмуд Раеси. Изтъкнат беше трайния интерес на катарската страна за развитие на различни форми на взаимноизгодно сътрудничество в областта на здравеопазването като обмяна на опит между специалисти, създаване на условия за активен медицински туризъм. Гостът подчерта, че е впечатлен от нивото на българската школа в рехабилитацията и от преките доказателства за отличните терапевтични възможности на минералните води при лечение на редица заболявания. В това отношение той посочи прилаганата у нас програма „Виктория”, която дава много добри резултати при следоперативно лечение на рак на гърдата. 
    След завръщането си, експертите от Катар ще изготвят конкретни предложения до тяхното здравно министерство за сътрудничество с България,  информира ръководителят на катарската делегация. В резултат на това се очаква в кратки срокове да бъдат уточнени конкретните насоки на съвместната дейност между двете страни, което ще залегне в съответно споразумение.

Сподели в: