Върни се горе

    От Министерството на здравеопазването няма да излезе предложение за либерализиране на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Тази позиция изрази пред журналисти в Народното събрание министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. „Моето лично мнение като лекар и като непушач, е против либерализирането на забраната за тютюнопушенето, но Народното събрание има последната думата“, каза д-р Андреева. 
    Здравният министър подчерта за пореден път, че най-важният приоритет за МЗ сега е решаването на проблемите в Спешна помощ чрез прилагане на европейските стандарти. Министърът съобщи, че още следващата седмица ще се срещне с представители на Спешна помощ, за да начертаят съвместно мерките, които трябва да се предприемат. Промените ще целят мотивиране на кадрите, така че да продължат да работят в системата на спешната помощ. „Аз съм изключително доволна от решението, което днес взе Народното събрание за инкриминиране на посегателството над медицински специалисти. Следващото много важно нещо е да подсигурим достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите, категорията на труд. Те трябва да работят в достойни условия на труд и в среда, която изисква тяхната компетентност”, каза министърът на здравеопазването. 
    Д-р Таня Андреева съобщи още, че възнамерява да предприеме мерки за уеднаквяване на правилата за работа на всички лечебни заведения, независимо от собствеността им. Според нея частните лечебни заведения трябва да участват солидарно с държавните и общински болници в покриването на спешността, която е скъпоструваща дейност. „Ако частните болници искат да ползват обществен ресурс, те трябва да работят при равни условия с всички останали лечебни заведения”, заяви здравният министър.

Сподели в: