Върни се горе

     Предложението за намаление с 2 процентни пункта на надценките на търговец на едро и на дребно на лекарствените продукти няма да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките. Това заяви  министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти в Министерския съвет. Тя подчерта, че предложенията на МЗ за намаляване на цените на лекарствените продукти и на търговските надценки се подкрепят от всички пациентски организации.
    Постигнато е чувствително намаление в цените на лекарствата, заяви здравният министър. В резултат на интензивните служебните проверки, извършвани от Комисията по  за лекарствените продукти, има намаляване на някои цени на лекарства с около 300 лева. В резултат на предлаганите мерки се очаква намалението на цените в първата ценова група – от 0 до 10 лв. да е стотинки, но това намаление ще се увеличава при всяка следваща ценова група. Така например за лекарствените продукти с цена над 30 лева намалението в цената ще бъде в размер от 10 лева и повече, което ще бъде усетено от пациентите, обясни здравният министър. 
    В момента  Наредбата за цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е на етап публичното обсъждане. В тази връзка министър Атанасова обяви, че утре в МЗ ще се проведе среща с всички заинтересовани страни, на която ще бъдат обсъдени различни предложения.

Сподели в: