Върни се горе


Нов дигитален рентгенов апарат и напълно обновено Стерилизационно отделение от днес ще се ползват от пациентите на МБАЛ „Тота Венкова”
- гр. Габрово.  Официално те бяха открити от министъра на здравеопазването проф. Борисова на тържество в лечебното заведение. Присъстваха министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, народни представители, посланикът на Кралство Белгия у нас Марк Михилсен, ръководството на местната и областната управа. 
Министерство на здравеопазването е осигурило за модернизацията на болницата 1 милион 549 хил. лв. от цялата инвестиция, която е в размер на 1 милион  970 хил. лв. Болницата участва със собствени средства 422 хил. лв. 
За апаратура  и ремонтни дейности в Стерилизационното отделение са изразходвани 1 милион 322 хил. лв. Звеното отговаря на всички съвременни стандарти и осигурява безопасност и стерилност на медицинските продукти.  По този начин се намалява до минимум риска от предаване на инфекции чрез хирургически и друг инструментариум, използван многократно. С направените от МЗ инвестиции  отделението става  най-модерното в цяла Северна България. То разполага с 2 парно-вакуумни автоклава, плазмен стерилизатор, миялно-дезинфекциозни машини, ултразвукова вана, стерилизатор за газова стерилизация с етиленов окис, съвременни пособия за измиване и опаковане на инструментариум. Модерните условия ще позволят на  лечебното заведение да увеличава обема и сложността на извършваните хирургически интервенции, включително и да формира приходи като предоставя услуги на други болници. 
Другата придобивка на болницата - новият дигитален рентгенов апарат, е апаратурата от последен клас на водещ американски производител. Той ще подобри качествено диагностичния капацитет на болницата и ще обслужва пациенти с различни заболявания, тъй като е приложим за всички органи.  Стойността на инвестицията е 649 хил. лв., от които за ремонт на помещението 49 хил. лв. Основните предимства на рентгеновия апарат са също намаленото ниво на лъчение, осигуряващо безопасността на пациентите и персонала, както и рязко намалените експлоатационни разходи.

Сподели в: