Върни се горе

„Днес Министерският съвет одобри допълнителни 2 100 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за закупуване на 2500 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир), който е ефективен за лечението на пациенти с COVID-19. Цената за флакон е 345 Евро без ДДС. Вече сме направили заявка и очакваме доставка. След като получим количествата, ще ги разпределим според заявените от регионалните здравни инспекции потребности“. Това съобщи на брифинг след правителственото заседание здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че до момента страната ни е получила 2837 флакона Veklury (ремдесивир) под формата на дарения, които са предоставени на 28-те регионални здравни инспекции – за нуждите на лечебните заведения. Използвани към 12 октомври са 978 флакона, а наличността, с която България разполага, е 1779 флакона. „Всички пациенти, в чиито терапевтични схеми е необходимо включването на Veklury (ремдесивир), са обезпечени“, обясни министър Ангелов.

Последната справка показва, че седмичното потребление на лекарствения продукт у нас е 476 флакона, като в 13 административни области медикаментът не е използван. Това означава, че имаме наличен Ремдесивир за три седмици. В случай, че се стигне до изчерпване на количествата в някоя от областите, ще осигурим лекарствения продукт от друг регион на страната, уточни проф. Ангелов.

На журналистически въпрос за капацитета на здравната система здравният министър отговори, че в момента са хоспитализирани 1307 пациенти с COVID-19, 64 от които в интензивни структури. „В момента натиск върху здравната система се отчита в областите Бургас и Благоевград. И на двете места сме създали необходимата организация за разкриване на допълнителни легла“, беше категоричен проф. Ангелов. 

В рамките на брифинга министърът за пореден път подчерта, че не е необходимо да бъдат въвеждани допълнителни противоепидемични мерки, както и че няма да бъдат поставяни КПП-та. Единственото, което здравните власти предприемат, е засилване на контрола по спазване на вече въведените мерки. Проверките на регионалните здравни инспекции показват, че противоепидемичните мерки не се спазват. Министър Ангелов даде пример за проверени вчера, 13 октомври, от РЗИ-София град големи търговски обекти на територията на столицата, в резултат на което са съставени 31 акта за административни нарушения, от тях 15 на персонал, 16 – на граждани. Отправени са 3 покани за съставянето на такива актове към фирмите, стопанисващи обектите.

Сподели в: