Върни се горе

Университетската болница „Канев“ разполага с 60 легла за пациенти с коронавирусна инфекция и има възможност те да бъдат увеличени при необходимост. На територията на областта няма недостиг на легла както за консервативно, така и за интензивно лечение на граждани с доказана коронавирусна инфекция. Наличен е резерв от лични предпазни средства и дезинфектанти за два месеца, като се има предвид, че количества продължават да се доставят. Броят и профилът на медицинските служители в областта отговарят на потребностите на населението, като недостиг има единствено по отношение на анестезиолозите. За това беше информиран министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на среща с областния управител на Русе Галин Григоров, мениджърите на университетските болници "Канев" и "Медика" и на общинските лечебни заведения. За готовността на здравната мрежа в областта да се справи с епидемията от коронавирус подробни данни дадоха зам.-директорът на регионалната здравна инспекция и директорът на районната здравноосигурителна каса.

В болница „Канев“ министър Ангелов разговаря с медици, работещи на първа линия в борбата с COVID-19, и разгледа новоизградения диализeн център, за чието оборудване и обзавеждане Министерството на здравеопазването предостави на болницата 600 000 лв., а ремонтът стана факт с дарение от Благотворителна фондация „Канев". 

Пред медии в Русе здравният министър посочи, че е впечатлен от създадената организация за работа на болниците в областта. За пример той даде общинската болница „Юлия Вревская“ в Бяла, която по думите му е еталон за това как трябва да бъде управлявано едно общинско лечебно заведение.

„Разговарях с лекари и медицински сестри - видях усмихнати хора, удовлетворени от условията на труд и възнагражденията, които получават. При посещението си в „Медика“ – видях същото, но в лицето на частно лечебно заведение, което не абдикира от ситуацията, в която сме, а също съдейства с всички сили и ресурси“, заяви министърът пред колегите си – лекари.

Условията за работа в системата на спешна помощ  в област Русе здравният министър коментира така: „По линия  на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в областта вече са доставени 6 нови линейки, предстои да осигурим още шест.  Строително-ремонтните дейности в центъра за спешна помощ и филиалите му се очаква да стартират до началото на месец ноември, а към средата на декември се предвижда да започне и работата по обновяването на спешното отделение в УМБАЛ „Канев“. По-късно през деня проф. Ангелов посети и ЦСМП Русе, където разговаря с дежурните екипи и пое ангажимент всички ангажирани на първа линия да получат допълнителни възнаграждения в размер на 1000 лв.

В Русе проф. Костадин Ангелов коментира и протестите на професионалисти по здравни грижи в София: „Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна. В момента, в който имам възможност, ще се видя с тях, за да разбера какви са исканията им и защо ги издигат точно в този момент. От разговорите си с медицинските сестри, по време на обиколките си в страната, не усетих да има такива настроения“. И още: „Анексът, който беше подписан към Националния рамков договор за медицински дейности, ще доведе до увеличаване на месечните прогнозни бюджети с 10% и на клиничните пътеки с 10%. Тези средства могат да бъдат насочени точно за увеличение на заплатите“, допълни още министърът. Той посочи, че по закон НРД се подписва от Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, а Министерството на здравеопазването е единствено медиатор за прозрачност на процеса.

Сподели в: