Върни се горе

„Планираме до края на месеца да утвърдим национална програма за възстановяване на преболедувалите COVID-19 граждани или, след разговори с НЗОК и съсловната организация, да създадем нова клинична пътека за долекуване и рехабилитация на хората с белодробни усложнения след прекаран COVID-19“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на „ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19“, разработена съвместно от УМБАЛ „Александровска“ и Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс. 

Гражданите ще могат да се възползват от програмата на двете болници безплатно, като специалисти на „Александровска“ ще проследяват дистанционно – чрез възможностите на телемедицината, настанените в болниците за рехабилитация пациенти. Записванията за консултации започват от 8-ми февруари, като не е задължително желаещите да са били пациенти на болница „Александровска“ или на друго лечебно заведение, обясни директорът на УМБАЛ проф. Борис Богов.

В отговор на журналистически въпрос относно разпространението на новия вариант на коронавируса у нас министър Ангелов посочи, че до момента броят на категорично доказаните случаи на британския вариант чрез целогеномно секвениране е 33. Две от лечебните заведения в столицата вчера са докладвали, че между 30% и 50% от изследваните проби за COVID-19 са без S-антиген, което ги прави съмнителни за новия вариант. „Всички такива проби се изпращат към НЦЗПБ за уточняване, но факт е, че броят на съмнителните случаи се увеличава и трябва да бъдем с повишено внимание“, заяви здравният министър.   

По отношение на столицата се наблюдава плавно покачване на нивата на заболяемостта и София вече е в т. нар. „червена зона“ – със заболяемост от над 120 на 100 хил. население. Всички лечебни заведения в страната поддържат 20% свободен леглови фонд, като имат готовност в рамките на 48 часа да разкрият легла за COVID-19, отговарящи на 50% от капацитета на съответното лечебно заведение, коментира министърът.

Проф. Ангелов съобщи, че в трета фаза на Националния план за ваксинация ще бъдат имунизирани членовете на ЦИК, на районните и секционните избирателни комисии, както и на мобилните комисии. Ваксините, които държавата ни очаква през февруари, са достатъчни за едновременното провеждане на втора и трета фаза от Плана. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

 

Сподели в: