Върни се горе

„Запознах се със състоянието на лечебните заведения на територията на област Бургас. Впечатлен съм от организацията тук, в лицето на директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски и кмета на града Димитър Николов. Създадена е изключителна координация между всички структури на територията на областта и общината“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии по време на посещението си в Бургас.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията тенденцията за понижаване на заболяваемостта на територията на България през последните седмици е трайна. Последните цифри показват, че тя е намаляла с 47.5% в сравнение с предходните седмици, стана ясно от думите на здравния министър. По отношение разпространението на COVID-19 в област Бургас от началото на епидемията са установени 396 положителни случая, 82 лица са били хоспитализирани, 2 са починали. Към момента има 94 активни случая, 10 от тях са настанени в лечебни заведения. Директорът на УМБАЛ Бургас д-р Миразчийски информира здравния министър, че 7 от пациентите са хоспитализирани в УМБАЛ Бургас, като днес се очаква един от тях ще бъде изписан.

„Разговарях и с директори на лечебни заведения в областта относно организацията на работа в условията на COVID-19 и реакцията при повишен натиск на здравната система. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните хора, които да се грижат за състоянието на пациентите с коронавирусна инфекция. Той е водещ не само за областта, но и за системата като цяло. Ще насочим усилията си в тази посока, за да решим проблема с хората. Трябва да пречупим тенденцията младите лекари да напускат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските болници“, беше категоричен министър Ангелов.

Той коментира още, че следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

На журналистически въпрос относно ситуацията в град Дулово министърът показа писмо от директора на лечебното заведение до директора на РЗИ-Силистра, в което се казва: „Уведомявам Ви че, медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно отделение на „МБАЛ-Дулово“ – ЕООД не желаят да обслужват пациенти с COVID-19. Същите желаят да работят във Вътрешно отделение, без да обслужват пациенти с COVID-19“. За да е наясно Министерството на здравеопазването със ситуацията в болницата, на място в града е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти. Искам да кажа на колегите, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях. Ако утре откажат да лекуват пациенти с инфаркт, защото са трудни за обслужване? Ако откажат да лекуват, например, родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не смятам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни“, заяви проф. Костадин Ангелов.

На място министърът разгледа областната болница и разговаря с работещите в отделенията по педиатрия, спешна помощ, неврология, инфекциозни болести и т.н.

В Бургас здравният министър и кметът Николов посетиха новия корпус на Комплексния онкологичен център. „Инвестираме в оборудването с най-съвременна медицинска техника в „Комплексен онкологичен център – Бургас“ - апарати за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT, апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН и модерен 5D скенер. Апаратурата е с марка SIEMENS. Амбицията ни е да започнем да изграждаме хирургически корпус към КОЦ - Бургас. Всичките ни усилия са, за да осигурим максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания“, посочи кметът Димитър Николов.

Кметът Димитър Николов запозна министър Ангелов и с етапите за осъществяване на идеята за изграждането на детска болница в Бургас. Теренът за нея вече е отреден – в двора на УМБАЛ Бургас, а амбицията е тя да обслужва пациенти от целия Югоизточен регион. Община Бургас ще настоява и за увеличение квотата за прием на студенти в Медицински факултет Бургас за обезпечаване на все по-голямата нужда от медицински кадри в региона. „Целите, които са си поставили колегите тук, са изключително амбициозни. Ефектът, който ще има върху този регион в България, ще бъде сериозно осезаем както по отношение на здравеопазването по профили, така и по отношение детското здравеопазване“, беше категоричен проф. Ангелов.

По-рано днес министър Ангелов проведе среща с Кризисния щаб в Бургас, в която участваха кметът на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, д-р Лорис Мануелян – експерт към общината с ресор „Здравеопазване“, както и директорите на РЗИ, ЦСМП и РЗОК.

В края на деня здравният министър се срещна и с екипа на регионалната здравна инспекция в града. Тема на разговорите бяха провеждането на държавния здравен контрол, проследяването на карантинираните лица и извършваните проверки.

Сподели в: