Върни се горе

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса у нас, с крехка тенденция за спадане нивото на заболяемостта.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му броят на излекуваните пациенти на седмична база се доближава до броя на новите случаи: новозаразените с COVID-19 са близо 22 000, а оздравелите - над 19 000 души.

Изнесените от министър Ангелов данни се потвърждават и от 14-дневната заболяемост в страната. По този показател България е на девето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. За последните 14 дни най-висока - с над 700 на 100 000, е заболяемостта в София-град, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. Под 500 на 100 000 е заболяемостта в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

„Вчера, 7април, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изнесе информация от анализ, извършен от Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност относно много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцити, при лица с поставена ваксина срещу COVID-19 AstraZeneca.“ Анализът на ЕМА разглежда 86 случая на тромбози при над 25 милиона ваксинирани с лекарствения продукт лица, или около 3 случая на 1 млн. ваксинирани лица.

Това съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата маг.-фарм Богдан Кирилов. По думите му анализът, извършен от ЕМА, не доказва категорична връзка между приложението на оксфордската ваксина и тромбозите. Изследванията на европейската агенция продължават. Позицията на европейския регулаторен орган е, че ползите от приложението на ваксината значително надвишават риска.

„Националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза и трябва да предлага на пациентите, попадащи в тази възрастова категория, различна ваксина от AstraZeneca“, обясни министърът.

Изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че медицинските специалисти трябва да предоставят обстойна информация на лицата, на които е поставена оксфордската ваксина – след имунизация с оксфордската ваксина в рамките на няколко седмици гражданите трябва да следят за симптоми като задух, болка в гърдите или корема, подуване на долните крайници, главоболие или размазано виждане.

„В рамките на вчерашното извънредно заседание на здравните министри на ЕС настоях, заедно с други мои колеги, за единно европейско становище по този въпрос и за единно послание към европейските граждани, за да можем всички да действаме синхронно по отношение ваксинацията с AstraZeneca“, посочи министър Ангелов.

Сподели в: