Върни се горе

"Натискът върху МБАЛ-Шумен е много голям. Капацитетът на болницата към момента е запълнен. Затова вече са предприети действия за реорганизация и разкриване на легла за пациенти с COVID-19 на територията на Държавната психиатрична болница, както и в бившата белодробна болница. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Шумен, след като проведе среща с ръководството на МБАЛ-Шумен, както и с представители на областната управа, местните регионални здравни инспекции и болнични директори от Варна, Търговище, Разград, Добрич и Силистра. 

През следващата седмица ще бъде направена профилактика на кислородната инсталация, която е на територията на бившата белодробна болница, след което там могат да бъдат разкрити допълнителни 40 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Персоналът на Държавната психиатрична болница е поел ангажимент да продължи работата си и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19, като при нужда за консултации ще се използват лекарите на областната болница.

"Създаваме и организация на територията на област Шумен да се осигурят жилища или хотелски стаи за стажант-лекари, които са изявили желание да дойдат и да помогнат на колегите си в битката с COVID-19. Ситуацията е изключително сериозна. Много притеснително, е че голяма част от хората продължават да не разбират, че има такава инфекция и не спазват мерките. Провеждат се масови събирания, въпреки че на територията на областта те са забранени. В резултат на това пациентите стават все повече и повече", допълни проф. Ангелов.

След срещата на министъра на здравеопазването с ръководителите и на съседните на Шумен области, стана ясно, че те също имат готовност за разкриване на допълнителни легла за пациенти с COVID-19 при необходимост. 

По-късно през деня министър Ангелов ще посети и общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, за да се запознае на място със ситуацията в лечебното заведение.

Сподели в: