Върни се горе

 

„Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ – даваме старта на строителството и реконструкцията в рамките на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Заради пандемията имаше известно забавяне в реализацията на дейностите по проекта, но днес то е наваксано и започваме с изграждането на нова сграда от 140 кв. м за филиала за спешната медицинска помощ в град Бяла“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на „първата копка“ в Бяла. Той обясни, че проект BG16RFOP001-4.001-0001-С01 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.,  включва строителство, ремонт и реконструкция на 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в т. ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. В изпълнение на проекта ще бъдат модернизирани и помещенията на центровете за спешна помощ, филиалите към тях и спешните приемни отделения. Това ще стане чрез закупуването на оборудване и обзавеждане за всеки обект. Друг компонент на проекта е осигуряването на 400 линейки за нуждите на спешната помощ в страната, от които доставени вече са 280. „Това, което се случва, е гордост както за министерството, така и за всички служители в системата на спешната помощ, защото по този начин гарантираме равен и навременен достъп на българските граждани до съвременна медицина“, коментира още проф. Ангелов. 

На журналистически въпрос относно необходимостта от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки здравният министър за пореден път подчерта, че на този етап това не се налага. Националният оперативен щаб следи на дневна база нивата на заболяемостта в страната, както и всички показатели, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция у нас. В четвъртък тази седмица министерството ще разполага с данните за заболяемостта за последните 14 дни, а въвеждането на нови мерки е обвързано с преминаването на прага от над 200 заболели на 100 хил. души население за последните две седмици.

Пред медиите проф. Ангелов коментира и поставянето на ваксини срещу COVID-19 от общопрактикуващите лекари: „Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е изключително добра. От средата на януари регионалните здравни инспекции са в контакт с тях, като сме помолили в рамките на месец и половина всеки лекар да изготви списъци с желаещите да бъдат имунизирани“. Проф. Ангелов заяви още: „Неприятно ми става, когато чувам в медиите, включително и тази сутрин, че личните лекари не са знаели…, че не са били уведомени... Нека когато някой заявява позиция, да уточнява, че става дума за собствено мнение, а не за позиция на гилдията. Впечатленията ми за личните лекари в България са, че те са изключително добронамерени и колаборативни“.

По отношение на ваксинационния процес в четвърта фаза от Националния план – след като общопрактикуващите лекари изготвят съответните списъци на лицата на и над 65 години и на тези с хронични заболявания, необходимите количества ваксини ще бъдат осигурени за имунизация в кабинетите на общопрактикуващите лекари, а в труднодостъпните населени места на разположение ще бъдат и мобилни екипи.

На въпрос за имунизирането на членовете на ЦИК и на районните и секционните избирателни комисии здравният министър отговори: „Няма нищо трудно, когато хората са решени да го направят. И обратното, ако има нежелание, започва търсенето на извинения“. Ваксини за всички желаещи, които участват в изборния процес, са осигурени, беше категоричен Ангелов. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква списък с имена и координати на хората, които ще бъдат имунизирани. Целта е да бъде създадена такава организация, която да гарантира безопасно провеждане на парламентарните избори.

Проф. Ангелов коментира и антигенните тестове, за чието използване в образователната система в момента тече проучване сред родителите. По думите му те са напълно безопасни, могат да се използват за скрининг, а целта на здравното и образователното министерства е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на децата, за да бъдат постигнати високи образователни резултати.

 

 

Сподели в: