Върни се горе

При разпространението на COVID-19, което имаме в момента, в страната са определени 8415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7307 за пациенти в неусложнено състояние и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към 30 септември са 10,5 % от болничните легла за консервативно лечение и 4% от тези за интензивни грижи. Това показва, че здравната система разполага с достатъчен ресурс за реакция. Имаме запаси от лични предпазни средства и дезинфектанти за месеци напред. На регионалните здравни инспекции регулярно се предоставят необходимите за съответната област лекарствени продукти, чието приложение е доказано за лечението на пациенти с COVID-19. Притеснителни са недостигът на медицински специалисти и преумората на всички, работещи на първа линия.

Това посочиха здравният министър и Националният оперативен щаб на брифинг пред медии.

От началото на пандемията броят на заразените медицински служители е 1152-ма. Към 30 септември активни са 227 случая. От тях в лечебни заведения са приети 36 души, от които двама, медицинска сестра и лекар, са хоспитализирани в интензивни структури. При медицинските служители се запазва същата тенденция за заразяване с COVID-19 – около 5,6 %, каквато е тя и за населението.

От началото на учебната година досега общо броят на децата с доказан COVID-19, посещаващи детска градина, е 12, а броят на учениците – 117. С COVID-19 са диагностицирани 14 учители в детски градини и 72-ма - преподаватели в училища. Под карантина за същия период са поставени 539 деца от детски градини и 4043 – ученици. Карантинирани са 37 преподаватели в детски градини и 116 - в училища. Процентът на заболелите учители и ученици с доказан COVID-19 е по-нисък от средния за населението.

В световен мащаб потвърдените случаи на COVID-19 са над 33 млн. души, а броят на смъртните случаи преминава 1 млн.

В рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, за последния отчетен период (11-24 септември), България се нарежда на 25-то място от 31 страни по заболеваемост, или 33,3 на 100 хил. души население. Страната ни е на 8-мо място по смъртност с 1,11 на 100 хил. души население.

„Министерството на здравеопазването ежедневно проследява разпространението на COVID-19 по 23 показателя. Обработката на тази информация ни дава тенденциите и основанията за предприемане на противоепидемични мерки.“ Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че на този етап не е необходимо налагането на допълнителни противоепидемични мерки.

Сподели в: