Върни се горе

„Във връзка със създалата се ситуация и притесненията по отношение разпространението на новия коронавирус реших лично да се запозная с организацията и координацията между държавните органи, които имат отговорности по отношение опазване здравето на гражданите, пристигащи на територията на България“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на Летище София, където на представителите на медиите бяха демонстрирани както работата на здравните, граничните и летищните власти, така и механизмът на функциониране на термокамерния контрол.

Здравният министър посочи, че организацията е изключително добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР, летищните власти и Агенция „Митници“. Между тях има създадена необходимата координация и всяка една от тези институции знае кога да се намеси в пропускателния процес на летището.

Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист. Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети. Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани. Това обясни министър Ананиев пред представителите на медиите.

Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол. „Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е установено леко повишение на телесната температура – 37.1℃. Въпреки ниската температура това ни даде основание да го изолираме и да бъде поставен под специално наблюдение в УМБАЛ „Св. Марина“, посочи здравният министър.

Министър Ананиев коментира и резултатите от изследванията на двамата студенти, пристигнали вчера от Ухан и поставени под карантина във ВМА: „Още снощи бяха направени тестовете за носителство на новия коронавирус. Резултатите са отрицателни, не са регистрирани повишена температура или усложнения, но ще останат под карантина в продължение на 14 дни. След най-острия период от 6-7 дни лекарите ще направят повторни изследвания, за да сме сигурни“.

В рамките на брифинга здравният министър обясни още, че на Терминал 1 на Летище София термокамера вече е монтирана, като в момента текат последните тестове на софтуера и днес тя ще заработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София. До тогава термометричният контрол се осъществява чрез мобилна апаратура.

По отношение влизането в България по море министърът коментира: „В момента съществува регламент шест държавни служби да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. До сега здравният контрол беше последната институция, която се качваше на борд. Сега, след промените, които направихме, първо ще влизат нашите органи, за да установят здравния статус на екипажите и пасажерите, а едва след това ще влизат останалите служби“.

В изявлението си Кирил Ананиев посочи, че през настоящата седмица предстои заседание на Съвет на министрите на здравеопазването в Брюксел, в рамките на което ще бъдат обсъдени общоевропейските здравни мерки.

Сподели в: