Върни се горе

“Радвам се да видя на едно място толкова световнопризнати имена в сферата на медицината, и по-важното – толкова професионалисти, отдадени на общия ни стремеж – да развиваме общественото здравеопазване, здравните системи и медицинските кадри по такъв начин, че непрекъснато да отговаряме на темповете, с които науката се развива от една страна, а от друга – да направим така, че с усилията си да допринесем за улесняване достъпа на гражданите до качествена и навременна профилактика, диагностика и лечение”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в обръщението си към делегатите на Десетия юбилеен международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ).

Повече от 14 години  асоциираните членове на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ), водени от идеята да поставят на дневен ред проблемите на здравните системи, в режим на конструктивен диалог и критичност към изкривяванията в системите, намират и предлагат решения, които са в полза на пациентите във всяка една от 18-те страни-членки на ЮЕМФ. Такова мнение изрази здравният министър по време на официалното откриване на конгреса.

Показателни в тази посока са установените контакти и дългогодишното партньорство на организацията с други международни структури, свидетелство за което е и членството на ЮЕМФ в Световната медицинска асоциация, чиято подкрепа има и настоящото издание на Международния медицински конгрес. По традиция и тази година форумът предоставя възможност на делегатите да усъвършенстват своите познания и професионална квалификация с най-новите постижения на медицината, да обменят практически опит, а успоредно с това – и да дискутират тенденциите, отнасящи се към дейността на медицинските организации в международен план.

В рамките на събитието министър Ананиев изказа увереност, че тазгодишното издание на инициативата ще допринесе за подобряването на медицинската и управленска квалификация на членовете на двадесетте лекарски организации, които представляват делегатите на ЮЕМФ, а оттук - и за усъвършенстване на здравните системи чрез използване на утвърдени европейски и световни стандарти и практики.

Сподели в: