Върни се горе

С Постановление на създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздуха Министерството на здравеопазването отправи искане за разкриване на Филиал за спешна медицинска помощ в гр. Сърница към Център за спешна медицинска помощ – Пазарджик и Филиал за спешна медицинска помощ в гр. Приморско към Център за спешна медицинска помощ – Бургас. Целта е да се подобри достъпа до квалифицирана и своевременна спешна помощ, особено по време на активния туристически сезон, когато броят на пребиваващите в курортите и особено по българското Черноморие се увеличава многократно.

Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на туризма се наложи в кратки срокове да създадат организация на територията на гр. Приморско за функционирането на изнесени екипи на Спешна медицинска помощ, с оглед необходимостта от обезпечаването на неотложна медицинска помощ по черноморските курорти. Към момента за осигуряването на спешната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали в гр. Царево и в гр. Созопол. Поради необходимостта от скъсяване на времето за пристигане на линейките Филиалът за спешна медицинска помощ в гр. Приморско ще разполага с два екипа - един мобилен и един стационарен за осъществяване на 24/7 режим на работа.

Преди обезпечаване на спешната помощ в Община Сърница, времето, в което местните жители и гостите в десетките туристически обекти около язовир Доспат, са могли да се възползват от медицинска помощ, са били само в рамките на работния ден. Труднодостъпната географска разположеност допълнително обуславя откликването на спешни повиквания, като времето на придвижване дори при добри климатични условия отнема повече от час на екипите от най-близкия филиал в гр. Велинград. Откриването на Филиал за спешната помощ в общината значително ще подобри времето и качеството на здравната помощ за жителите и гостите на населеното място.

Сподели в: