Върни се горе

На децата са направени микробиологични изследвания и третиране с гамаглобулин след  менингококова инфекция при една от детските учителки 

    Няма опасност за здравето на децата от Детска градина "Незабравка" в Разлог след случая с менигококовата инфекция, довела до смъртта на една от техните учителки. 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхау-Фредериксен. След приемането й в Отделението по реанимация в МБАЛ-Благоевград, където изпада в тежко състояние, тя е била спешно транспортирана във ВМА, където въпреки усилията на лекарите е починала.  
    Към момента всичките близо 50 деца, посещавали детската градина в Разлог, са здрави и нямат клинични прояви на менингококовата инфекция. На всички тях е взет материал за микробиологични изследвания. Проби са взети също от персонала и от родителите на децата. Децата, които са били в пряк контакт с починалата детска учителка, са издирени и профилактирани от епидемиолозите с гамаглобулин с цел повишаване нивото на имунната им защита. Органите на здравния контрол извършват дезинфекция в детското заведение и то ще остане затворено през следващите дни. 
    Резултатите от направените микробиологични изследвания на децата се очаква да станат ясни най-късно утре. Според епидемиолозите съществува минимален риск инфекцията да бъде предадена по контактен път и тежкото протичане при 54-годишната жена вероятно е в резултат на отслабване на имунната защита.   

Сподели в: