Върни се горе

Днес, 29.01, заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков внесе в Община Бургас искане за осигуряване на терен в двора на МБАЛ Бургас, на който терен предстои изграждането с европейски средства на модерен център за спешна помощ.

Д-р Шарков: Прецедент е това, което се случва със Спешната помощ в Бургас – екипите да са локализирани на едно място, а ръководството и администрацията на три километра от тях. Благодаря на областния управител г-н Вълчо Чолаков за подкрепата и усилията за решаване на ситуацията.

По време на пресконференцията в Областна администрация Бургас д-р Шарков посочи, че през програмен период 2014 – 2020 по програма „Региони в растеж” Министерство на здравеопазването ще получи 85 млн. евро за финансиране на спешната помощ в Р България. През настоящата година МБАЛ Бургас получава 2 нови линейки, а по Концепцията за развитие на Спешна помощ е предвидено обновяване на автопарка с 20 % на година, допълни заместник-министърът.

Освен това, във връзка със зачестилите граждански сигнали за недобра обезпеченост на община Камено със спешни екипи, заместник-министър Шарков направи проверка за колко време се стига с линейка от Бургас до центъра на Община Камено. Успяхме за 15 минути без сирени и доказахме, че няма пациенти, чиито достъп до спешна помощ да изисква повече от 20 минути. Това беше заявка на МЗ от началото на мандата, каза д-р Шарков.

Губернаторът на Бургас поздрави заместник-министър д-р Шарков и заместник-министър д-р Персенски за бързата реакция от страна на държавата, свидетелство за което е своевременното им пристигане в града.

Сподели в: