Върни се горе

„Кризата с COVID-19, освен огромно изпитание пред народа ни, което има здравни и икономически последици, има дълбоки духовни измерения. Това ожесточено противопоставяне по фундаментален въпрос, какъвто е въпросът за живота и смъртта – да се ваксинираме или да не се ваксинираме, отива твърде далеч, поставяйки въпроса за това, способни ли сме да живеем като общност, способни ли сме по един такъв базов въпрос на нашето съществуване да намерим общо решение, да стигнем до съгласие.“ Така министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обърна към Обществения съвет по ваксинация. „Настоящата епидемична вълна е най-тежката от всички досега, като броят на новорегистрираните случаи на седмична база е с 30% по-висок отколкото при предишните вълни. Значително по-голяма е и продължителността на сегашната вълна, като вече са изминали три месеца от началото ѝ, докато предишните две продължиха общо около 2 месеца.“

По време на днешната, втора, среща на Обществения съвет беше обсъдено какво още може да се предприеме, за да се доверят повече български граждани на науката и да изберат ваксинацията срещу COVID-19 като начин да предпазят себе си и своите близки.

Министърът се обърна към членовете на съвета с думите: „Кризата дава и възможности. Може би това е възможност да се осъзнаем като нация, като хора, които могат да живеят заедно и да формират посоката, в която да се движат, да си дадем отговор на въпроса кои сме, какво искаме и как можем да го постигнем. Кризата изисква лидерство – хора, които да се изправят срещу предизвикателствата, да поемат риска и да посочат пътя. Смятам, че вие сте такива хора – с широко обществено влияние, уважавани, авторитети, чиято дума се чува и чиито съвети могат да са полезни на всички хора. Знам, че не е лесно. Не е лесно дори да вземеш това решение, да се изправиш и да заявиш позицията си по един, оказа се, толкова спорен въпрос – да се ваксинираме или да не се ваксинираме.“

„Аз бях един от първите хора, които се ваксинираха по съвсем естествена презумпция, защото знаех, че това е правилното решение, защото имам възрастни родители, баба, дядо. И най-вече, защото смятам, че това е моята социална отговорност. Така продължи животът ми през последните 9-10 месеца. Вече съм и с трета доза. Това не съм си мислила, че може да бъде някакъв проблем за мен, просто нещо, което е част от живота ми.“ Това каза Люси Дяковска по време на обсъждането в Обществения съвет. Тя посочи, че всеки трябва да направи нещо повече за човека до себе си.

„Китайската капка със сертификатите действа чудесно. Тя изисква доста дълъг период от време, за да се създаде една критична маса, която да започне да подава информация, че животът ѝ е облекчен и че от това има смисъл“, заяви психологът Ани Владимирова. Тя бе категорична, че единственото нещо, което може да промени убеждението на хората, е те да видят какво стои зад числата – т.е. хората да имат възможност за личностна идентификация. Психологът добави, че не трябва да се правят резки движения от линията, която се следва в момента, защото това би втвърдило крайните мнения.

Проф. Ивайло Търнев, невролог, университетски преподавател и член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори посочи: „Първо трябва да преодолеем недоверието в медицинската ни общност. Когато говорим на различни езици, това доста разколебава хората. Здравните медиатори също са разколебани от агресивната антиваксърска кампания.“ Според него информационната кампания за ползите от ваксинацията трябва да бъде ежедневна, защото това е начинът да се преборим с фалшивите новини. „Ако оставим да ни залеят, страхът ще се увеличава“, подчерта д-р Търнев.

Социологът Първан Симеонов цитира количествено изследване на Галъп интернешънъл Болкан. Повечето хора посочват, че тяхната причината за отказ от ваксинация е преболедуването. 45% от участвалите в проучването заявяват, че няма да се ваксинират. В тази група впечатление прави присъствието на маргинализирани групи, гетоизирани групи и младите хора. „Трябва да има диференцирани послания към конкретните групи. Второто много важно нещо е постигането на политически консенсус. Този вирус се политизира“ категоричен бе Първан Симеонов. Той добави, че „в момента има повече хора на опашка за ваксини, отколкото на протести срещу зеления сертификат“. Социологът завърши с призива за това „да се насърчава добрият пример и българинът да бъде поощряван“.

„Голяма част от районните мюфтии и имами са ваксинирани“, каза Джалал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство в България. Той добави, че мюсюлманското изповедание подкрепя ваксинацията на населението. „Доказателство е, че веднага след одобряването на ваксините мюфтийството излезе с позиция, че подкрепя ваксинацията. Турскоезичното население в България, което следи медиите в съседна Турция, е с по-високо ваксинално покритие. Проблем се отчита при младите имами, които са активни в социалните мрежи – място, където може да бъде намерена противоречива информация.“ Това посочи Джалал Фаик.

Комуникационният специалист доц. Александър Христов посочи, че в последната година и половина отчита натрупването на комуникационни проблеми. По думите му най-важното, което трябва да се направи в настоящия момент, е да се разбере и систематизира кои групи хора по какви причини отказват да се ваксинират. След което, спрямо всеки страх, да бъдат подбрани правилните послания от огромното количество информация, с които науката вече разполага.

Социологът Андрей Райчев посочи, че страхът е доминиращата причина за невакиснацията. По думите му  нагнетяването на страх у населението умишлено е започнало преди година и половина, а като резултат днес хората са толкова изплашени, че са преминали в режим на оцеляване. „Това е типично за българина – да оцелява сам. Ето защо посланието трябва да бъде „Нито доза страх повече!“, посочи социологът.

В подкрепа на ваксинацията се изказа и психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Според нея не трябва да се отстъпва от „зеления сертификат“, а да се работи за убеждаването на хората да се ваксинират. Д-р Гълъбова добави, че в малките затворени общности огромна роля имат лидерите на мнение, поради което сътрудничеството с тях е задължително. Тя посочи още, че в 21 в. е несериозно да има такава съпротива срещу едно ваксинопредотвратимо заболяване.

В заключение здравният министър отново благодари на всичките участници в обществения съвет и добави: „Въпреки дълбочината на COVID-кризата, имаме и основание за оптимизъм. Само за 10 дни, откакто беше въведен „зеленият сертификат“, над 200 хил. души вече са с поставена първа доза ваксина. Хората спазват противоепидемичните мерки не заради контрола, не защото се страхуват, а защото голяма част от тях приеха, че това е правилният път. Тези данни са като пламъче, което бихме могли да превърнем в огън. Нека помогнем на нашите сънародници да направят правилния избор в тази наистина тежка ситуация“, призова д-р Стойчо Кацаров.

 

 

Сподели в: