Върни се горе

Лятната АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е в разгара си. За първия месец на инициативата общо 3 719 души са се изследвали и са научили своя ХИВ статус.  Инициативата започна на 1 август и ще продължи до края на септември.
 
В кампанията се включиха 21 области на страната. Най-много хора са проверили актуалния си ХИВ статус в областите Варна (1127 души), Бургас (691 души), Благоевград (350 души), Пловдив (275 души), Добрич (220 души), Кюстендил (203 души), Велико Търново (106 души) и Стара Загора (100 души).

Жителите и гостите на столицата е необходимо да знаят, че доброволни, анонимни и безплатни консултации и бързи тестове за ХИВ се осъществяват всеки вторник и четвъртък от 19.00 до 22.30 часа на езерото „Ариана” в Борисовата градина.
 
 
Министерство на здравеопазването напомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :
-   кръвта;
-   семенната течност;
-   влагалищния секрет;
-   майчината кърма.
 
Има три начина за предаване на ХИВ:
-  полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);
-  кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);
-  от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.
 
Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
 
-   При постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.
-   При избягване на случайни сексуални контакти.
-   При използване на презерватив при всеки сексуален контакт.
-   При въздържание.
-   Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
-   Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.
 
Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.
 
Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
 
Осъвременен график на мобилните медицински кабинети може да бъде намерен в прикачения файл „График на мобилните кабинети”. 
Сподели в: