Върни се горе

Във връзка с метеорологичните условия и обявеното бедствено положение в общините Рудозем, Смолян, Мадан, Кърджали и Лъки, обстановката за оказване на спешна медицинска помощ в засегнатите райони е следната:

Смолян –  От 07.03.15 г. е прекъснато електрозахранването в целия град. За осъществяване на дейността си ЦСМП Смолян ползва агрегата на болницата. Няма ток в Рудозем, Чепеларе, Баните, Неделино, Доспат, Мадан, Девин и Златоград.

Бедствено положение до сега са обявили общините Рудозем, Смолян и Мадан.

Затруднена е комуникацията с ФСМП. Тя се осъществява чрез мобилни телефони. Затруднено е движението на линейките в планинските райони. Обслужването на пациентите в трудно достъпните месности се извършва със съдействието на екипи от ПБЗН и АПИ с високо проходима техника. Няма неизпълнени адреси. Спешните случаи и болните за хемодиализа ще бъдат насочвани за хоспитализация в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ АД, гр. Кърджали. Към 06:15 ч. продължава да вали сняг. През нощта не са имали неосъществени повиквания.

Кърджали – Централните пътища в областта са проходими. От ЦСМП съобщават, че няма неизпълнени адреси. Поради липсата на електроснабдяване е затруднена комуникацията с ФСМП Кирково, ФСМП Фотиново, ФСМП Бенковски, ФСМП Чорбаджийско, ФСМП Черноочане и ФСМП Ардино. Тя се осъществява чрез лични телефони.  От община Крумовград и EVN, е предоставено резервно електрозахранване на МБАЛ „Живот+“, гр. Крумовград. Задействан е планът за временна хоспитализация на пациенти на хемодиализа в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ АД, в гр. Кърджали, както и при други спешни случаи. До този момент са хоспитализирани четирима души за хемодиализа и три родилки. Затворени са пътищата към селата Джебел и Кирково. Към 06:30 ч. в гр. Кърджали вали сняг, по планинските райони.

Пловдив – Почистени са основните пътища, второстепенните пътища не са почистени. Във ФСМП Лъки няма ток. Съобщават за висока снежна покривка. Към 06:47 ч. снеговалежът е спрял. През нощта не е имало повиквания от Лъки. В другите райони няма проблеми при обслужването на пациенти в лечебните заведения.

Пазарджик – Снежната покривка в града е около 30 см. Почистени са централните пътища във Велинград, Панагюрище, Пещера, Белово, Брацигово, Ракитово и Батак, където все още няма ток.

До селата Цветино, Магерово, Бозево не може да се стигне. Те са на около 1300 - 1600 метра надморска височина. От ЦСМП Пазарджик съобщават за проблем в комуникацията с ФСМП Батак. Комуникацията се извършва с мобилни телефони. Лечебните заведения функционират в усложнена зимна обстановка.

В 00:23 ч. от ЦСМП Пазарджик съобщават, че във ФСМП Пещера, от тежестта на снега, се е счупил навесът, под който е паркирана резервната линейка на филиала, в следствие на което покривът е смачкан, счупени са предното стъкло и фаровете на линейката.

Няма неизпълнени адреси и проблеми при обслужването на пациентите в лечебните заведения. Обстановката остава непроменена. Бедствено е положението в община Велинград. Към 06:12 ч. обстановката е непроменена. Продължава да вали сняг навсякъде.

Благоевград – В Банско са лошо почистени основните пътища, което затруднява медицинското обслужване. Снежната покривка е над 80 см. В Разлог - 80 см., в Якоруда - 70 см., в Сатовча – 20 см. Към 07:05 ч. пътищата са проходими. В ЦСМП Благоевград в 04:53 ч. от тел.112 е получен сигнал за побой над Георги Матев 27 г. в с. Елешница, но екипът не е могъл да изпълни адреса поради паднало дърво на пътя. Опитът да осъществят конферентна връзка чрез тел.112 с пострадалия е неуспешен, защото телефонът бил изключен. Полицията на място е уведомена.

Хасково – Към 07:19 ч. продължава да вали мокър сняг. Непочистени са пътищата в Ивайловград и околността.

Перник – Не са подадени сигнали за проблеми при оказването на медицинска помощ.
След 14 часа Министерство на здравеопазването ще подаде актуализирана и информация относно медицинското обслужване в бедстващите райони.

Сподели в: