Върни се горе

Министерството на здравеопазването развива политика на разширяване на Националния имунизационен календар с цел намаляване инфекциите сред децата, а оттам и в обществото, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков на проведената пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица (ЕИС). Предвижда се включване на две нови ваксини за предпазване от инфекции с Хемофилус инфлуенце и срещу пневмококи. Вече е създадена работна група, която да предложи промяна в наредбата за имунизациите, част от която е Имунизационният календар. Обмисля се и разширяване на списъка с препоръчителни ваксини, като тези срещу рота-вируси и папилома-вируси.
България е сред 36-те държави, които тази година участват в инициативите на ЕИС. Целта е да повиши съзнанието на обществото към важността на имунопрофилактиката. Като инициатива на Европейския офис на СЗО, официално подкрепена от ЕС, Седмицата има следните ключови послания: имунизацията спасява живот; правото на имунизация е основно право на всяко дете, но то не винаги е достижимо; взривовете от заразни болести представляват заплаха за общественото здраве; заразните болести все още са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизации и изкоренени; имунизацията несъмнено е една от най-ефективните във финансово отношение съвременни медицински достижения; здравето на децата зависи от способността на здравните системи да осигуряват безопасни, ефективни и достъпни имунизации. 
Осигуряването на безплатни качествени ваксини от страна на държавата е един от елементите в процеса на защита на общественото здраве, а другият, който е от особена важност, е активното съдействие на родителите за имунизирането на техните деца, подчерта д-р Цеков. Само доброто взаимодействие между родителите, личните лекари и епидемиолозите от РИОКОЗ може да осигури висок имунизационен обхват и да предотврати възникването на опасни заразни заболявания.
По време на пресконференцията Главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев обърна внимание на редицата стъпки, предприети от МЗ за осигуряване изпълнението на Националния имунизационен календар.

·        През 2005 г. изцяло със средства на МЗ е изграден нов централен склад за съхранение на ваксини и други биопродукти. Складът е оборудван със съвременна хладилна техника и разполага с автоматизирана система за следене на температурния режим на съхраняваните биопродукти.

·        От 2004 г. е въведено закупуване на всички биопродукти в пакет с еднодозови игли и спринцовки. Спринцовките са самоблокиращи се, което е компонент от политиката на МЗ за безопасна инжекционна практика.

·        През 2007 г. е извършена замяна на живата полиомиелитна ваксина с инактивирана за всички приеми, с което се отговори на потребността на обществото от високоефективни и безопасни ваксини за най-малките – новородените и децата до 2 години.

·        От средата на 2008 г. започна прилагането на друга нова високоефективна комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш с безклетъчна компонента и инактивиран полиомиелит, осигуряваща минимално ниво на нежелани реакции.

·        През 2008 г. бе положено  началото на изпълнението на препоръките на СЗО за ежегодно обхващане с противогрипна ваксина на възрастното население над 65 години, като до 2010 г. обхватът трябва да достигне 75 %. За целта през мeсец октомври 2008 г. МЗ осигури 25 000 дози ваксина срещу сезонен грип, която беше  приложена безплатно от РИОКОЗ на пациентите и персонала на социалните домове за стари хора и персонала на ЦСМП.

В края на пресконференцията националният консултант по микробиология доц. Тодор Кантарджиев още веднъж изтъкна изключителната роля на ваксинопрофилактиката в борбата със заразните болести. Единствено откриването на антибиотиците може да бъде сравнявано с въвеждането на ваксините в медицинската практика, категоричен е доц. Кантарджиев.

 

 

Сподели в: