Върни се горе

Това беше общото становище на хърватския министър на здравеопазването  Милан Куйунджич и заместник-министър Мирослав Ненков, които разговаряха в Загреб. И България и Хърватия считат, че релокацията на ЕМА в “новите” държави-членки ще бъде ясен сигнал не само за равнопоставеност в ЕС, но и за спазване на географски баланс и кохезия. Това ще повлияе положително и върху процеса на разпределение на нови агенции в ЕС. 
“Въпреки видимите предимства на Загреб и София, решението в крайна сметка ще бъде въпрос на политически договорености”, коментира министър Куйунджич, затова и водещата роля в Хърватия оттук нататък има Министерството на външните работи. Министерството на здравеопазването може да заяви своите предпочитания на база на проведените разговори, посочи още министър Куйунджич.
Разговорите по време на двустранната среща, участие в която взеха дипломати и висши служители от здравните министерства на България и Хърватия, се фокусираха и върху предстоящото Българско председателство на Съвета на министрите на ЕС. Заместник-министър д-р Ненков открои водещите за страната ни политически приоритети: здравословно хранене при децата, ефективни и достъпни лекарствени продукти. Хърватия потвърди силен интерес от дискусии на ниво ЕС и по двете теми, като изтъкна близостта от проблемите, пред които са изправени двете страни.
Срещата беше възможност за обсъждане и на двустранното сътрудничество. Eдна от първите теми, по които предстои посещение на експертно ниво в Хърватия още през октомври, е обменът на опит в сферата на електронното здравеопазване.

Сподели в: