Върни се горе

ЕС ще връчи наградата ЕССА (European Cervical Cancer Association) – „Перла на мъдростта” на Министерство на здравеопазването за проекта „Спри и се прегледай”. Това ще се случи по време на 4-тата среща в Европейския парламент на 26 и 27 януари 2010 г.

Проектът „Спри и се прегледай” е част от Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания. Той се финансира от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общият бюджет на проекта е 19 558 281, 73 лв.

Основните дейности по проекта са провеждането на скрининг на рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените, както и на колоректален карцином при двата пола. Изследванията ще обхванат около 300 000 души и ще започнат до края на тази година. Това ще помогне за по-ранното диагностициране на заболяванията и по-ефективното им лечение. Всяка година от рак на маточната шийка у нас заболяват около 1160 жени, от рак на гърдата – близо 3600, от рак на дебелото черво - над 2700 (общо за мъже и жени), а на правото черво – около 1890. 

Сподели в: