Върни се горе

Вчера, 28 февруари, по линия на международния обмен във Военномедицинска академия (ВМА) са хоспитализирани двама българи – международни шофьори, за които е получена информация, че са престояли дълго време в Италия. И при двете лица е установена минимална симптоматика на COVID-19 – повишена телесна температура. Te са транспортирани от сръбските санитарни власти до граничния ни пункт, откъдето, отново със санитарен транспорт, са приведени и хоспитализирани във ВМА. Вече са тествани за новия коронавирус, а резултатите ще бъдат ясни по-късно днес. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Отново чрез международния обмен, по съществуващата система на Европейския съюз за ранно предупреждение, страната ни е получила информация и за други двама наши сънародници, които вероятно са били контактни (по време на полет Милано-Мюнхен) на един от първите доказани случаи на COVID-19 в Северна Италия. В рамките на днешния ден предстои и те да бъдат изследвани.

„До дни ще бъдат монтирани термокамерите на големите гранични контролно-пропускателни пунктове. Дотогава термометрирането се извършва с мобилните термометри“,  заяви още доц. Кунчев. По думите му, вече са направени първите тестове за въвеждане в експлоатация на термокамерите по сухопътните ни граници, но трябва да сме наясно, че на места граничните пунктове разполагат с до 10 трасета, чието обработване с безконтактни термометри е в пъти по-лесно и бързо отколкото преминаването на целия пътникопоток през нарочна термокамера.

Всички изследвани проби за COVID-19, които през изминалото денонощие са обработили лабораторията на Военномедицинска академия и Националната референтна лаборатория, са отрицателни, което означава, че към момента в България няма потвърден случай на заболяването. Това припомни в рамките на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб председателят на Щаба и началник на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той изнесе данни и за актуалното разпространение на новия коронавирус в Европа – 1189 са доказаните случаи към 7.00 часа, днес, 29 февруари.

Във връзка с повишаването броя на случаите на COVID-19 в Иран външното ни министерство препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в Иран, а в случай на неотложни такива – да се регистрират в българското посолство в Техеран, за да бъде установен, при необходимост, контакт с тях. Това заяви Бойко Христов, началник на отдел „Управление на кризи“ в МВнР и член на Националния оперативен щаб.

Министерството на здравеопазването припомня, че следващият брифинг на Националния оперативен щаб ще се състои днес, 29 февруари, 17.00 часа пред главния вход на Военномедицинска академия.

Сподели в: