Върни се горе

        На 26-ти септември 2013 г. за първи път в цяла Европа се отбелязва „Деня на Екс-пушача”. Инициативата е част от европейската кампания „Екс-пушачите са неудържими”.
        Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ поощрява постиженията на екс- пушачите от цяла Европа. Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния инструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu).
         Целта на кампанията е да се обърне внимание на бившите пушачи и чрез успеха им да окуражи настоящите пушачи, че те също могат да се откажат от зависимостта си към тютюна, като последват примера бившите пушачи.
         Министерство на здравеопазването и регионалните структури на МЗ –Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са партньори на Европейска комисия в отразяване на събитието.
На 26 септември 2013 г., на територията на цялата страна регионалните здравни инспекции ще реализират следните дейности :
·        Предоставяне на възможност за ползване на iCoach на място чрез индивидуална регистрация на www.exsmokers.eu;
·        Предоставяне на услугите на Кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране и спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат, чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден монооксид СО в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин СОНь в кръвта;
·        Определяне на степен на зависимост с тест на Фагерстрьом;
·        Демонстрация за вредните последици от тютюнопушенето с помощта на макет – кукла Сю;
·        Предоставяне на информационни материали.
         Подробна информация за организираните събития в цялата страна е публикувана на интернет страницата на всяка РЗИ.

Сподели в: