Върни се горе

На 19 октомври честваме професионалния празник на българския лекар – денят на Свети Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ. Всяка професия има своите хубави страни, но няма нищо по-велико от това да си лекар. Имаме късмета и щастието да познаваме уникалното чувство, което изпитваш, когато спасяваш човешки живот, когато можеш да облекчиш болката на страдащия. Няма друга професия или занятие, които да въплъщават в себе си до такава степен човеколюбието и състраданието.

В дните на пандемията, причинена от новия коронавирус, повече от всякога обществото ни се нуждае от вашата грижа, всеотдайност и отговорност.

Днес е ден, в който всички ние изразяваме нашата почит и дълбока признателност към лекаря. Днес е ден, в който трябва да почетем онези, които, борейки се за живота на пациентите си, сами станаха жертва на коварната болест. Поклон и мир на душите им!

Медицината и друг път се е изправяла пред подобни предизвикателства, но историята не помни толкова бърза и мащабна реакция на световната медицинска общност, неизменна част от която са българките лекари. Сигурен съм, че скоро ще преодолеем и това изпитание, в което нашите лекари доказаха отново, че заслужаваме респекта и уважението на всички.

 

 

Честит професионален празник, скъпи колеги!

Сподели в: